Cytat:
|
To i ja się przyłącze. We wszystkim co posiadam i posiadałem z silnikiem Sigma/Duratec zawsze były taki zestaw: przewody NGK RC-FD807 + świece 4M5J-12405-AA (ta sama świeca, a raczej jej odpowiednik może mieć też inne oznaczania np. FINIS starszy lub nowszy oraz oznaczenia Motorcrafta starsze lub nowsze) i nigdy problemów nie było. Dokręcam z wyczuciem, ale jak chcesz się bawić, to instrukcji stoi 15 Nm. Podobno kiedyś cewki padały, ale mnie to przez wiele lat i kiedyś cztery, a dzisiaj trzy Sigmy w domu to nie dopadło.
Przewody wywalam co jakieś trzy, cztery lata. Wcześniej przewody wylatują, a raczej wylatywały jak dostały wody, bez względu na to czy na izolatorach świec były wypalone ślady po przeskoku iskry czy też nie. FF2 przedlit ma taka przypadłość, jak nie ma wygłuszenia maski, Fiesta mk7 jak podszybie plastikowe zanieczyści się błotem i liśćmi. Obecnie oba powody w moim przypadku są już historią.
Oczywiście po wymianie w/w elementów uruchamiasz silniki i jedziesz nie robiąc nic.
Wymiana tego, co powyżej nie zaszkodzi na początek, ale zastanawiam się czy te opisane problemy nie są związana z jakąś nieszczelnością w układzie dolotowym, którego elementy wymieniłeś w swoim poście. Niestety na odległość potwierdzić się tego nie da.
|
Nie widzę żadnej nieszczelności, spękanych wężyków, podcieków, nie słyszę przedmuchów. Możesz doprecyzować, gdzie i jak można szukać takiej nieszczelności?
Bump:
Cytat:
|
NGK robi dla Forda, więc to jedyny uznany zamiennik, Fordy nie lubią zamienników.
Zapewne masz zerwane gwiny w obudowie filtra powietrza, a w efekcie nieszczelną obudowę.
Cewka również jest warta wymiany, na używaną oryginalną, śmieszny koszt.
U mnie podmiana cewki dała najlepszy efekt, ale miałem wypadanie zapłonów.
|
Rozkręcałem, żeby sprawdzić stan filtra zgodnie z sugestią kilka odpowiedzi powyżej, był wymieniany przy 144k, nie wygląda źle. Nie zauważyłem zerwanych gwintów, luzów, problemu ze spasowaniem, czy rozkręcaniem. Wygląda ok. Czy z tą obudową coś konkretnie lubi się dziać? Bo nie widzę żadnych dziur pęknięć itp.
Bump:
Cytat:
To ja dopiszę: płyn chłodzący (wlałem G12/G12+) i filtr paliwa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. cała reszta jest już wyszczególniona Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.:
Co do świec... na przestrzeni lat zastosowałem 2x NGK do innego silnika (raz zakup zdalny, raz stacjonarnie w Brocar Tychy) i w obu przypadkach falowały wolne obroty i wypadały zapłony. Za każdym razem po zmianie na OE GM problem zniknął, więc ja już NGK nie dotknę nawet kijem... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Do małego forda dałem świece Bosch HR7MEV, a ponieważ nie mam do ich pracy absolutnie żadnych zastrzeżeń - do dużego forda też takie zastosuję (już czekają na półce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Do autora wątku: co to jest łapacz powietrza? I czy sprawdzenie/regulacja odstępu elektrod wg ciebie dyskwalifikuje dane świece?
Zauważ, że jeden typ świecy może być stosowany w kilku/kilkunastu/kilkudziesięciu modelach silnika, a każdy silnik może wymagać innej przerwy. Więc chyba normalnym jest, że fabryka świec klepie je z jedną przerwą, a już finalny użytkownik powinien zadbać o to, żeby przerwa byłą właściwa.
|
Łapacz powietrza to ten element, przed filtrem powietrza, składa się z kolanka, giętkiej rury typu akordeon i elementu z jakby "klapką" montowany do ramy maski, występuje w internecie pod nazwami: łapacz powietrza, dolot filtra powietrza
Bump:
Cytat:
|
Świece NGK PTR65A-13 (25). 15 Nm. Przewody też NGK (nie pamiętam ref.).
Cewki padały w przedliftach. Na wymianę zdecydowałbym się, gdy ww. nie usunie szarpania
i interfejs lub sonda AFR pokaże wypadanie zapłonów.
Nie ma słowa o filtrze powietrza - do weryfikacji organoleptycznej albo i wymiany od razu (grosze kosztuje a jest trochę rozkręcania).
Przepustnicę można wyczyścić jeśli czujesz się na siłach. Jeśli nie, zleciłbym warsztatowi.
Koniecznie zlej ten olej przed zimą i wlej dowolny 5W30 A5/B5.
|
Dzięki za radę, obudowę rozebrałem, filtr wygląda w miarę ok, był wymieniany przy 144k. Przy okazji dorobiłem tą drugą gąbkę, która ma w teorii łapać olej gdyby cofnął się do filtra powietrza
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Jeżeli chodzi o olej koniecznie zleje, nie wiem czemu taki był wlany, miejmy nadzieję że nie dlatego bo ciekł
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy taka sonda lub interfejs pokażą wypadanie zapłonów, jeżeli sam komputer po podłączeniu skanera obd tego nie zgłasza?
Bump: Dziękuję wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi i rady!