błąd wentyaltora 1.6 eb
Proszę o pomoc bo już brakuje mi cierpliwości:
Auto ff mk3 2011r. 1.6eb
Auto zgłaszało błąd wentyaltora. Zacięcie. Wymieniłem najpierw moduł wentylatora (używka). Błąd powracał jako archwiwalny (przed wymianą także). Potem wymieniłem cały wentylator i moduł na używkę. Błąd powracał. Aktualnie nie powraca, ale ... mam wrażenie, że wentylator dziwnie się zachowuje. Najpierw opiszę:
Włączam klime, po 3 sekundach włącza się wentylator bez względu na temperaturę silnika - normalne zachowanie.
Po nagrzaniu wody do 101st. załącza się wentylator i schładza do 96-97st. C. To niby normalne ale wg internetu powinien załączać się już przy 92 st. na I biegu
I i II bieg działa, bo wentylator potrafi chodzić z różną prędkością.
Teraz najważniesze. Rozumiem, że po zgaszeniu nawet jak temp. <99st. C to musi popracować żeby był obieg płynu i jeszcze się schłodził.
Jednak są takie sytuacje: Gaszę auto. Wentylator chodzi. Zamykam. Chodzi dalej. Przestaje. Idę i wracam za 1h. Otwieram auto i otwieram drzwi. Wentylator chodzi znowu. Patrzę na temperaturę wody. Zanotowałem dwa przypadki. Raz było 66st. C a za drugim razem 86st, C. Według wytycznych internetu wentylator nie powinien chodzić a chodzi (nie osiągnął temperatury). Co może być nie tak?
Bump: Z racji tego, że nie mam wiedzy z mechaniki proszę także o weryfikację informacji z GPT. Czy są wiarygodne i czy tak może być u mnie w aucie?
Po zgaszeniu silnika (after-run)
– wentylator może pracować do kilku minut po wyłączeniu zapłonu, jeśli temperatura w bloku/na turbinie jest wysoka.
– sterowanie nie bierze tylko pod uwagę czujnika w termostacie (ECT), ale też m.in. temperaturę spalin/turbiny – żeby uniknąć „przypalenia oleju” w turbo.
– to oznacza, że nawet jak w Forscanie/na zegarach widzisz np. 66°C płynu, to ECU mogło dostać sygnał, że turbo albo głowica są gorętsze → stąd włącza wentylator.
Załączenie po otwarciu drzwi
– to brzmi dziwnie, ale w Focusach jest tak, że po otwarciu auta budzą się moduły (PCM, BCMii) i mogą zrobić autotest – wtedy na chwilę załącza się wentylator.
– jeśli wentylator chodził dłużej niż 10–20 sekund, to ECU mogło odczytać „hot soak” (nagromadzone ciepło w komorze po postoju) i znowu go uruchomić, żeby schłodzić turbinę/komorę silnika.
⚠️ Co może być nie tak?
Moduły używane – różne roczniki miały różne kalibracje wentylatora, czasem używka z innego auta ma inne progi.
Czujniki temperatury – w EcoBoost są dwa czujniki ECT + czujniki w kolektorze/turbinie. Jeśli któryś przekłamuje, ECU może nadgorliwie sterować wentylatorem.
Kalibracja ECU – jeśli ktoś wgrywał update, mogły się zmienić progi (Ford poprawiał logikę chłodzenia dla 1.6 EB po akcjach serwisowych związanych z przegrzewaniem).
Zjawisko normalne – to, co opisujesz (praca przy 101°C, after-run, ponowne uruchomienie po otwarciu auta), w dużej mierze mieści się w „fabrycznej logice” dla 1.6 EB.
|