Temat: [Mondeo 2007-2014] 2.0 duratec LPG wysoka korekta LTFT
View Single Post
Stary 11-09-2025, 09:00   #3
Marcian
ford::average

Model: Mondeo MK IV 2011 r. 2.0 PB
Silnik: 2.0 145 km PB + LPG
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: 2.0 duratec LPG wysoka korekta LTFT

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)

Szczerze powiedziawszy tylko odpinałem akumulator na całą noc - sądziłem, że to powoduje całkowity reset i działa tak samo jak reset PCM w forscanie. Kiedyś w forscan próbowałem zrobić reset PCM po czyszczeniu przepustnicy ale wyrzucał mi jakiś błąd, że nie może wykonać procedury - wystraszyłem się i dalej nie próbowałem. Spróbuję to wykonać i dam znać czy coś się zmieniło. Póki co jeżdżę ciągle na PB.

EDIT

Wyzerowałem wartości adaptacyjne PCM za pomocą Forscana i cała procedura przeszła bez problemu. Uruchomiłem pochodził na jałowych aż uruchomił się wiatrak i zrobiłem na PB z 40 km. Korekta LTFT wróciła do 15-18% czyli coś gdzieś dalej muszę szukać.

EDIT nr 2

Po drodze wyszło, że padł znowu zaworek od sterowania klapkami (błędu P2008 nie wyrzucał ale na biegu jałowym dźwignia od ich sterowania była ciągle w górze czyli były ciągle otwarte). Założyłem nowy - dźwinia na jałowym w dole czyli tak jak powinno być - korekta LTFT spadła do 12-14%. Po drodze znalazłem inny problem - puściły 2 opaski samozaciskowa na wkrętkach od LPG. Wymienione na nowe skręcane - po tym zabiegu korekta LTFT 9-11%. Gdzieś coś jeszcze nie jest tak jak powinno. Szukam dalej bo ciekawy temat i jak znajdę przyczynę to przyda się innym.

Ostatnio edytowane przez Marcian ; 27-09-2025 o 08:28
Marcian jest offline   Odpowiedź z Cytatem