Temat: [Focus 2011-2014] 1.6 Ecoboost - dymi lekko z wydechu
View Single Post
Stary 19-09-2025, 05:46   #56
fifistline
ford::amateur

Imię: Filip
Model: Focus MK3 ST-Line
Silnik: 1.6 EcoBoost (150KM)
Rocznik: 2011
Question Słodko-alkoholowy zapach z wydechu 1.6 Ecoboost

Witam Forumowiczów,

Przychodzę z pytaniem, może ktoś tak miał.

Od jakiegoś czasu z wydechu, jak i w przedniej części samochodu czuję słodkawy/alkoholowy zapach. Dzieje się tak przy odpaleniu silnika, czasem towarzyszy temu biały dym, który z rozgrzaniem silnika i ruszeniem znika. Przy wymianie rozrządu, która miała miejsce ostatnio w uwagach zostało zaznaczone spalanie płynu chłodniczego. Zignorowałem temat do momentu, gdy na dwupasie silnik stracił moc i zaczęło śmierdzieć takim jakby moczem (nie do końca, najbliżej było do tego zapachu). Ponowna próba odpalenia odbiła się wachaniem obrotów od 500 do 1000/min i akcją serwisową. Jak przyjechałem lawetą do mechanika auto zaczęło odpalać znowu normalnie, choć wciąż przy odpaleniu silnik skacze między 800 a 1000 obrotów, a spalanie jest na poziomie 2L/100km, czasem towarzyszy temu migający przez parę sekund check engine. Mechanik stwierdził, że żeby wykluczyć jakąkolwiek usterkę powinienem przejechać ok. 200/250km na niewielkiej ilości płukanki, a najbliższą wizytę mam na kolejny tydzień by się tym zajął. W międzyczasie próbowałem sam ogarnąć temat, Komputer mojego znajomego pokazał wypadanie zapłonów na 2 i 3 cylindrze.

Ktoś może tak miał? Albo wie, co to dokładnie może być? Nie napalam się od razu na uszczelkę pod głowicą. Będę wdzięczny za pomoc.
fifistline jest offline   Odpowiedź z Cytatem