View Single Post
Stary 19-09-2025, 10:49   #2
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: przy wkręcaniu się na obroty słychać stukot wtrysków

Cytat:
Napisał Marcin45678 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Samochód z dnia na dzień zaczął chodzić jak traktor, przy wkręcaniu się na obroty słychać stukot (jakby pochodził od wtrysków)
W czasach dawno minionych twarda praca silnika jak w opisie była efektem źle ustawionego początku tłoczenia, ale pompy wtryskowe to historia i mamy CR. W tym przypadku spotkałem się z dwoma przyczynami takiego stanu rzeczy, nie koniecznie w TDCI, które mogę porównać z opisem problemu.
Pierwsza, to zły odczyt czujnika położenia wału.
Druga, to zbyt wysokie ciśnienie na szynie CR, tylko że po przekroczeniu określonego poziomu powinno wyrzucić DTC. W sobotę diagnozowałem 1,5 DCI, w którym okresowo pojawiały się podobne dźwięki. Był DTC i na wolnych obrotach ciśnienie dochodziło do 1000 bar, Było także tak że zwalniał na wolnych lub nawet gasł i wtedy ciśnienie mocno spadało. Poza tym jeździł, czasem były trudności w odpalaniu, ale to zwalam na problem z oznaczeniem pierwszego cylindra, znaczy czujnik na pompie CR, jego zasilanie, lub ktoś pokpił sprawę przy wymianie rozrządu i stosowny DTC także był. Co z nim dalej będzie, właściciel myśli, bo auto stare, a za naprawę może być grubo.
Sprawdzał mechanik wartość wysokiego ciśnienia podczas gdy układ zasilania jest "fabryczny" i zmodyfikowany do próby sprawdzenia przelewów? Zachowanie się silnika po modyfikacji układu zasilania do sprawdzenia przelewów powinno mu coś dać do myślenia.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem