Udało mi się rozwiązać problem w moim Mondeo. Próbowałem dosłownie wszystkiego, tak jak pisałem parę postów wcześniej. Wczoraj wymieniłem akumulator na na nowy, stary jeszcze był ok i nie był przyczyną braku dźwięków z głośników, ponieważ po wymianie i resecie bms, ipc i acm nadal czujniki pikały w zegarach...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozwiązanie: wszedłem w konfigurację zegarów, tam do wyboru jest opcja dzwonków ( do wyboru z zegarów lub z głośników audio) u mnie oczywiście cały czas była zaznaczona opcja z głośników. Zaznaczyłem opcję "z zegarów" zapisałem, zgasiłem auto, zamknąłem i poczekałem do wygaszenia wszystkich modułów. Następnie włączyłem zapłon, podpiąłem forscana i ponownie przekodowałem opcję w ipc żeby dźwięki wydobywały się tylko z głosników, zapisałem, zgasiłem i zamknałem ponownie auto do momentu wygaszenia wszystkich modułów. Po ponownym uchomieniu dźwięki czujników wróciły do głośników
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tutaj zaznaczę, że próbowałem takiej opcji wcześniej, jednak po kodowaniu nie czekałem aż moduły się uśpią - także ten niuans jest w tym wypadku kluczowy.
Moje auto jest po przekładce sync2 na sync3, dźwięki zgubiły się mniej więcej po którymś z kodowań, czy miało to wpływ? - nie wiem, pewnie tak, chociaż konfiguracji ipc oraz acm nie ruszałem, a apim nie ma nic wspólnego z opisywanym tutaj problemem co było nie raz podkreślane. Wykluczam także opcję spadku napięcia przy kodowaniu ponieważ na włączonym zapłonie akumulator jest ładowany.