View Single Post
Stary 23-09-2025, 15:54   #7
marek987
ford::average

Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Wyłączenie silnika oraz odcięcie elektryki w trakcie jazdy.

Cześć wszystkim!

Jakiś czas temu rozpocząłem ten wątek, to teraz mam nadzieję, że go już zakończę.

Zacznę od uwagi na marginesie: w samochodzie mam kamerkę, której zasilanie jest podłączone do skrzynki z bezpiecznikami. Już nie pamiętam który bezpiecznik, nieważne. Kilka miesięcy temu kamerka przestała mi się włączać. Na zewnętrznym zasilaniu działała, na tym z samochodu nie. Temat leżał odłogiem aż kiedyś zechce mi się tym zająć.

Ostatnio byłem w trasie, spokojna jazda 120 km/h, na tempomacie, luz. W pewnym momencie tempomat przestał działać, przeszedł w tryb standby. Padło też wspomaganie kierownicy. Pojawił się błąd "awaria wspomagania". Ale poza tym auto jechało dalej. Po jakimś czasie (kilka, kilkanaście minut) pojawił się błąd "usterka silnika". Następnie (znowu po kilku minutach) zapaliła się lampka akumulatora. Ale auto jechało dalej.

Po kilkunastu kolejnych minutach zgasła deska rozdzielcza. A następnie radio. Nie zgasło to wszystko na raz (jak za pierwszym razem), tylko sekwencyjnie, na tyle wolno, że mogłem obserwować co po kolei wysiada.

Samochód jechał dalej, ale bez żadnej elektryki, nawet świateł awaryjnych nie było. Hamulce przynajmniej działały.

Zjechałem na najbliższy MOP. Poprzednim razem, jak mi wszystko na raz padło, byłem w stanie zgasić i odpalić ponownie silnik, wyczyścić błędy w komputerze i pojechać dalej. Tym razem już nie odpaliłem silnika. Stojąc na postoju i dumając co dalej po jakimś czasie zapaliła się deska rozdzielcza, potem radio. Ale przy próbie odpalania silnika wszystko gasło. Zauważyłem też, że na desce jest podane napięcie akumulatora: 8.5V. Czyli padł akumulator.

Koniec końców, auto trafiło na lawetę i do mojego serwisu. Diagnoza: alternator. Po regeneracji wszystko działa, łącznie z kamerką samochodową, o której pisałem na wstępie.

Więc mam nadzieję, że temat, który opisywałem na początku już nie wróci. Jedno mi tylko nie daje spokoju: wtedy zgasł mi też silnik w czasie jazdy. Jak usterka alternatora może spowodować zgaśnięcie silnika? Nie wiem, ale mam nadzieję, że problem ten już nie wróci.

Pozdrawiam!
marek987 jest offline   Odpowiedź z Cytatem