View Single Post
Stary 26-09-2025, 22:15   #1
grajcar1986
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Focus
Silnik: 1.6 econetic
Rocznik: 2013
Domyślnie Drgania kierownicy przy hamowaniu i stuk przy ruszaniu

Witam, mam obecnie Forda Kuga phev z 2020 roku przebieg 147kkm
auto użytkuję dość intensywnie i część rzeczy w nim ogarniam sam.

Obecnie mój problem składa się z 2 czynników aczkolwiek myślę że to połączone

1. Podczas hamowania trzęsie kierownicą, w ustawieniu jazdy tylko elektryczny są mocniej wyczuwalne drgania, w trybie hybrydowym pod obciążeniem silnika dużo mniej albo wcale. Opony i felgi są dobre, Tarcze hamulcowe i klocki są nowe specjalnie wymieniałem ze względu na podejrzenie że to tarcze.

Taki drganie podczas hamowania zazwyczaj jest przy pierwszym i drugim hamowaniu , kolejne hamowania już nie powodują drgań tak jakby coś „wskoczyło w swoje miejsce”

w trybie hybrydowym lub ładowania przez silnik kiedy silnik obciąża układ drgania prawie nie wyczuwalne.

2. Druga sprawa która w moim mniemaniu ma odniesienie do pierwszej to np. ja auto się toczy na wiosce po woli czy do świateł tocząc się bez gazu i aby przyśpieszyć nacisnę pedla gazu usłyszę dźwięk takiego lekkiego uderzenia.
Podczas ciągłej jazdy tego nie ma lub jest nie słyszalne.

Trochę grzebie mechanicznie w miarę możliwości miejsca, narzędzi i sprzętu. Wydaje mi się jakby półosie wchodzące do skrzyni miały tam luzy . który przy ruszeniu dobije w wolnej przestrzenia a przy hamowaniu powoduje drgania. To tylko moja teoria 😊

W serwisie oczywiście przejechali się ze mną i nie wiedzą co to jest, nie spotkali się z tym . A poszukiwania w ich wykonaniu to 80€ za godzinę, wiec szukam sam 😊

Jeszcze jedna sprawa której nie miałem czasu zbadać ale niedługo przy wymianie oleju będę macać to jak wymieniałem tarcze hamulcowe, auto jest na biegu/ w sensie zblokowane skrzynia. Koło zawsze na lekki luz lewo prawo. W moim przypadku był ten luz plus przeskok jakby dodatkowy co wydaje mi się w konstrukcjach klasycznych nie ma miejsca .

Co wy o tym myślicie?
Temat będę kontynuował bo jak auto będę miał podniesione do oleju to porobię fotki i filmiki .
grajcar1986 jest offline   Odpowiedź z Cytatem