Radio /android/ działa dopiero gdy włączę zapłon lub światła
Witam
Kilka tygodni temu wymieniłem radio w swoim FF2 FL na android z ali.....pres dedykowane do forda. Po montażu wszystko działało poprawnie oprócz sterowania z manetki przy kierownicy. W okablowaniu do w/w radia były dwie takie same wtyczki i podczas zamiany ich miejscami doszło do zwarcia. Od tamtej pory radio włącza się dopiero gdy włączony jest zapłon (wcześniej uruchamiało się gdy stacyjka była w pozycji nr 1). Jakby tego było mało radio włącza się również bez kluczyka w stacyjce ale tylko wtedy gdy przełącznik świateł jest na światłach pozycyjnych lub mijania (na 0 i AUTO nie działa). Zauważyłem również że w związku z tym zdarzeniem przestała działać sygnalizacja dźwiękowa włączonych świateł przy otwartych drzwiach.
Wszystkie bezpieczniki sprawdziłem i są OK.
Odłączałem klemę minusową akumulatora na całą noc i dalej bez zmian.
Aplikacja CarScanner nie pokazuje żadnych błędów.
Po podłączeniu starego oryginalnego radia również działa tylko tak jak wyżej opisałem.
Sprawdzałem kostkę stacyjki i na pozycji "0" napięcie jest na 2 kablach, w pozycji "1" też jest na dwóch ale jeden ten sam a drugi inny, a na pozycji "2" jest na 3 kablach (wszystkich z pozycji 0 i 1)
Proszę o pomoc co może być powodem takiego dziwnego zachowania mojej foki. Czy w GEMie mogło się coś przestawić?
Pozdrawiam
|