Temat: [Mondeo 2000-2007] Falujące obroty 1.8 Duratec
View Single Post
Stary 05-10-2025, 23:44   #125
jakub.kaliszczak4
ford::amateur

Imię: Jakub
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1.8
Rocznik: 2001
Domyślnie Mondeo MK3 1.8 — falujące obroty na zimnym po czyszczeniu przepustnicy / wymianie IAC

Mam Ford Mondeo MK3 2001, Duratec 1.8 125 KM (benzyna + LPG).
Po tym jak wyczyściłem przepustnicę i EGR oraz wymieniłem silniczek krokowy (IAC), samochód ma problem przy zimnym starcie: przez kilka minut obroty falują od ~500 do ~1700 rpm, po wciśnięciu gazu samochód chwilę się dławi, potem normalnie wkręca się na obroty. Gdy silnik jest ciepły po zatrzymaniu się na światłach widać, że silnik nie równo pracuję na biegu jałowym i dławi go przez chwilę po dodaniu gazu. Dzieje się to odkąd zrobiłem czyszczenie i wymianę IAC.
Po czyszczeniu/naprawach wykonałem reset (odłączenie akumulatora), ale nie jestem pewien, czy adaptacja przepustnicy/IAC została przeprowadzona poprawnie.

Działania, które już zrobiłem / dane które zebrałem
-Czyściłem przepustnicę, EGR i MAP.
-Wymieniłem silniczek krokowy (IAC) na nowy.
-Resetowałem ECU (odłączenie akumulatora).
-Mam logi FORScan https://limewire.com/d/CO1vf#Jr6vI3fYXP
-Wrzuciłem zdjęcie miejsca „za przepustnicą” https://postimg.cc/PLj6CRnV — jest tam kulowy sworzeń + plastikowe gniazdo, który wypadł prawdopodobnie podczas czyszczenia podzespołów, włożyłem je w siebie, ale nie ma poprawy.

Kody błędów zapisane w sterowniku:
P0172 — mixture too rich (zbyt bogata mieszanka)
U1401 — błąd komunikacji / CAN (może być niepowiązany)
C3200 — ABS/ESP (prawdopodobnie niepowiązany z tematem silnika)
P00D4 — błąd czujnika temperatury powietrza dolotowego (IAT) lub nieprawidłowa temperatura dolotu
Kody pojawiły się po wykonaniu prac (tak jak pisałem wcześniej).

Dodam jeszcze, że podczas jazdy, głównie przy ruszaniu słychać bulgotanie i czasem strzały z dolotu.

Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek odpowiedź, męczę się już z nim od dłuższego czasu.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg cea060c4-969d-4fbf-b685-a44762972169.jpg (84.9 KB, 5 wyświetleń)
jakub.kaliszczak4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem