Temat: [Mondeo 2007-2014] brak świateł drogowych/długich/
View Single Post
Stary 08-10-2025, 09:23   #25
Icey33
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: brak świateł drogowych/długich/

To ja chciałbym się dopisać tutaj by niepotrzebnie nie tworzyć nowych tematów.
Ostatnio pojawił się u mnie taki sam/podobny problem a mianowicie:
- do września światła długie działały bez zastrzeżeń. Nic się nie działo nawet przy częstej zmianie świateł.
W ten weekend tj. 4-5.10 jadąc po 18 zorientowałem się że nie mogę włączyć długich tj. kontrolka się świeci ale długie nie działają. Więc sprawdziłem bezpieczniki - 15A spalony - wymiana - światła działają.
Dzisiaj tj. 08.10 rano jadę do pracy - odpalam długie na trasie - poświeciło max 10 sekund i zgasły (kontrolka się pali, słyszałem chyba lekkie "pyknięcie" ze schowka. Zero błędu na wyświetlaczu więc obstawiam, że znowu spalił się bezpiecznik. Po pracy zmienię i sprawdzę czy światła świecą ale:
- jest pewnie szansa że bezpiecznik był wadliwy lecz - jeśli znowu walnie bezpiecznik -> gdzie szukać dalej?? Podpowiedzcie coś proszę...

Ad1. Ok, bezpiecznik był spalony - wymieniłem - na postoju długie działają i jest git. Ruszę, chwilę jadę i pierwsze włączenie - pyk, słychać trzask bezpiecznika i nie ma długich...
Gniazda bezpiecznikowe w BCM wyglądają ok, dzisiaj chyba spróbuję odpiąć wtyczki główne od BCM i sprawdzić czy coś tam się nie dzieje... Co jeszcze sprawdzić??

Ad.2 - od ostatniej wymiany bezpiecznika - poszły dwa kolejne. Wczoraj podłączyłem Viakena, sprawdziłem błędy - oprócz dwóch które są ciągle (niesprawny czujnik parkowania i szyberdach) - 3 nowe - jeden patrząc na opis - od ABSu, drugi dziwny, B11BC (po kodach wychodzi że od poziomowania lampy??), trzeci od masy (a przynajmniej tak w opisie jest) - co do masy - myślę czy nie dobrać się do podłużnicy i nie wyczyścić styku masówek - styk od aku ten z bolcem już mam czysty i dokręcony porządnie...

Wykasowałem, wymieniłem bezpiecznik. Odpaliłem i pojeździłem po osiedlu z długimi światłami, zmieniałem, strzelałem długimi - było git... Na drugi dzień rano ruszam do pracy - długie działają elegancko, zadowolony, przejechałem może z 5-6 km - znowu zgasły i nie ma długich a lampka się świeci - znowu bezpiecznik... Wieczorem sprawdzę błędy ale już mam po woli dosyć...

Na próbę chcę jeszcze wsadzić zamiast 15A - 20A ale to nie rozwiązanie, bo jednak nie po to jest tam 15 żeby ładować większy... Więc walki ciąg dalszy.

Ostatnio edytowane przez Icey33 ; 16-10-2025 o 11:58
Icey33 jest offline   Odpowiedź z Cytatem