Temat: [S-MAX 2006-2015] Trzecie światło STOP nie działa
View Single Post
Stary 17-10-2025, 10:50   #102
kracziks
ford::beginner

Model: S-Max
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Trzecie światło STOP nie działa

Jak mówiłem, dla mnie to raczej nie ten rezystor. Objawy po prostu do niego nie pasują. Grunt to postawić dobrą diagnozę przed pakowaniem się w koszta. Tak od ledów odchodzą dwa przewody i jeden to masa. Ja bym proponował wpiąć się do wtyczki wychodzącej z bagażnika od tyłu. Weź miernik i sprawdź we wtyczce gdzie jest + a gdzie -. Jeśli prawdą jest, że w wiązce jest rezystor to musi ona być podpięta, więc wpięcie się bezpośrednio w + akumulatora odpada(no chyba że Ci zalegają w garażu jakieś rezystory). Producent raczej powinien montować diody zabezpieczające przeciw odwrotnej polaryzacji ale jeśli masz zamiar to jakoś podłączać poza tą wiązką do bagażnika to pilnuj tej polaryzacji. Co do samego błędu w Forscanie. Dioda led pobiera około 20mA i wtedy świeci maksymalnie czyli tak jak powinien świecić się hamulec. Skoro u Ciebie napięcie faluje i potrafi być znacznie powyżej nominalnego z akumulatora, to z prawa ohma I=U/R więc skoro napięcie jest mniejsze, a R jest stałe to mamy mniejszy prąd w obwodzie. Komputer wie jaki prąd ma płynąć w tym obwodzie, skoro płynie mniejszy z jakiegoś powodu to rzuca błąd.
kracziks jest offline   Odpowiedź z Cytatem