View Single Post
Stary 17-10-2025, 11:36   #1
Daniello93
ford::amateur

Imię: Daniel
Model: Audi A4 B9
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2016
Domyślnie Zakup mondeo mk5 15 Ecoboost 3R

Cześć,

dość spontanicznie pojawiła się możliwość zakupu Mondeo MK5 z 2019 roku, 1.5 Ecoboost 3R.
Nie ukrywam, że temat spadł mi trochę z zaskoczenia i nie miałem jeszcze czasu przejrzeć całego forum ani wszystkich wątków dotyczących tego silnika – dlatego liczę na Wasze doświadczenia i opinie.

Z tego co wiem, jednostka 1.5 Ecoboost 3-cylindrowa zastąpiła wcześniejsze czterocylindrowe 1.5 Ecoboost – i tutaj pojawia się kilka pytań:

Jak te nowsze trzycylindrowe 1.5 wypadają pod względem trwałości i awaryjności?

Czy faktycznie zostały poprawione względem starszych 1.5 (m.in. kwestia przegrzewania, pękających bloków itp.)?

O co chodzi ze zmianą kolektora – w kilku miejscach widziałem wzmianki, żeby wymienić po zakupie, ale nie wiem, którego dokładnie wariantu silnika to dotyczy i w jakim celu?

Na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie takiego egzemplarza?

Jakie są słabe punkty Mondeo MK5 z tym silnikiem?

Spotkałem się też z informacją, że karoseria potrafi korodować pod plastikowymi osłonami – gdzie konkretnie to występuje i jak to sprawdzić podczas oględzin?

Dodatkowo chciałbym zapytać o rozrząd w tym silniku:

Jak wygląda kwestia łańcucha rozrządu – ile realnie wytrzymuje i przy jakich przebiegach zaczynają się typowe problemy?

Czy jego wymiana jest skomplikowana / kosztowna, i czy trzeba mieć mechanika dobrze obeznanego z tym silnikiem?

Jakie są objawy zużycia łańcucha lub prowadnic?

Z góry dzięki za każdą opinię i podpowiedź – nie chciałbym wpaść w minę, a auto na papierze wygląda naprawdę dobrze.

Pozdrawiam,
Daniel
Daniello93 jest offline   Odpowiedź z Cytatem