Temat: [Fiesta 2001-2008] Ściąganie auta. Wspomaganie???
View Single Post
Stary 20-10-2025, 22:58   #98
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Ściąganie auta. Wspomaganie???

Cytat:
Napisał romano11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zwracam uwagę, że przed drugim pomiarem były wymienione wahacze
I dlatego jak wróciliśmy do tematu uczepiłem się wyników tyłu. W kwietniu z tyłem było nieźle, a z tyłem walczyłeś na długo wcześniej przed kwietniem 2025.
Mało tego. W październiku, jak pisałeś geometria była robiona nie na 3D, lecz na sprzęcie z zapewne 8 kamerami CCD, gdzie zaczynasz zabawę od pomiaru i ew. ustawienia tyłu i te październikowe wyniki jakoś mi nie pasują. Wyniki pomiaru tyłu i brak wyników wyprzedzenia dyskwalifikują to, co się wtedy działo. Może się czepiam, może nie mam racji i się nie znam. Czy nie sądzicie jednak, że coś w tym jest?
Fajne masz zaproszenie na szkolenie. 5 godzin, zapewne z przerwami na to wszystko to raczej żart. Ciekawe, czy rozwaliłbym plan 5- cio godzinnego szkolenia, gdybym się zagłębił w niektóre zagadnienia np.
Cytat:
Napisał romano11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a) kompensacja bicia kół - rodzaje i znaczenie
Kompensacje robi się po sprawdzeniu ciśnienia i założeniu zespołów pomiarowych, przed pomiarem. Można na podniesionych kołach lub przez przetaczanie. Albo widać jak koło bije i wprowadza się korekty, odpowiednie ustawia się koło, itd, albo sprzęt automatycznie wprowadza sobie te dane i to uwzględnia w wynikach. Może być tak, że przekroczenie dopuszczanego bicia uniemożliwi pomiar. Uchwyt i głowica założone są na zewnętrzną cześć felgi. Co będzie jak zewnętrzna część felgi jest OK, a wewnętrzna nie i to tam jest bicie. Są także uchwyty, gdzie tak ustawiasz oś mocowania głowicy tak, aby ta pokrywała się z osią obrotu koła i to mnie najbardziej przekonuje, choć ta technologia jest starodawna. I dalej.
Cytat:
2.Teoria ruchu samochodu

a) siły działające na pojazd w różnych warunkach

b) stateczność samochodu
Jak to o czym wspomniałem powyżej z tą felgą będzie się miało do "sił działających na pojazd w różnych warunkach"?
Kolejna kwestia
Cytat:
c) interpretacja wyników – możliwości dodatkowych pomiarów i zakresy regulacji
Jak zebrać do kupy Twoje wyniki, to jak je interpretować?
Idźmy dalej.
Cytat:
Czynności końcowe

a) kalibracja czujnika kąta skrętu
Jak pojazd ma czujnik kąta skrętu to przy regulacji staram się mieć z niego odczyt, akurat mam taką możliwość. Ile SKP z wydzielonym stanowiskiem do regulacji ma taką możliwość? Ile warsztatów zajmujących się geometrią ma możliwość takiej kalibracji we wszystkich obsługiwanych pojazdach?
No to jeszcze dołożę jeden kwiatek.
Cytat:
d) kolejność regulacji –zasady
Na sprzęcie 3D, przynajmniej wg jednego producenta można regulować zbieżność na podniesionych kołach. Można także na skręconych w prawo lub lewo. Niech mi ktoś pokaże jak to zrobić np. w Golfie 3 przy takich poduszkach amortyzatorów jakie tam są.

Ciekawe ilu uczestników szkolenia podniesie takie kwestie, a przecież w takich przypadkach jak Romka podstawą są dokładność, zrozumienie co się robi i jak działa dany (konkretny) sprzęt? Strasznie się rozpisałem, więc co bym zrobił w tej sytuacji by nie wydawać niepotrzebnie kasy napiszę po przerwie, znaczy jutro.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem