Temat: [Transit 2014-2019] Brak zasilania na pompie wstępnej paliwa
View Single Post
Stary 21-10-2025, 12:24   #1
manq
ford::amateur

Imię: Mariusz
Model: Transit MKVIII
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Brak zasilania na pompie wstępnej paliwa

Cześć!
Problem jest następujący. Transit Furgon V363 2.2 TDCI 125 KM, 2015r RWD.
Samochód podczas jazdy stracił zasilanie na pompie wstępnej,( tej w zbiorniku). Po zmostkowaniu złączy 3 i 5 w skrzynce bezpieczników, w miejscu przekaźnika odpowiadającego za tą pompę (R 12) paliwo zaczęło płynąć, (sprawdziłem to na odpowietrzniku) jednak samochód już nie odpalił. Wyjąłem kabelek mostkujący i zamówiłem lawetę. Po zholowaniu samochód już nie odpalił, ale rozrusznik dobrze kręci, a FORscan nie pokazuje żadnych błędów. Zasilanie nie dociera na pompę, pompa działa wpięta na krótko pod 12 v jednak wpięta w instalacje pojazdu, nie daje oznak życia. Wcześniej wystąpił taki błąd tylko raz, jednak "klepnięcie" w skrzynkę bezpieczników wystarczyło, by samochód zaczął odpalać. W związku z tym wymieniłem przekaźnik, licząc na to, że to tu jest problem. Rozebrałem też skrzynkę z bezpiecznikami, jednak od spodu nie widać żadnych uszkodzeń typu: upalony/uszkodzony kabel czy złączka. Wiązka, w której idzie zasilanie do tej pompy wygląda dobrze, nie jest nigdzie uszkodzona. Nadmieniam, że bezpiecznik (F24) też jest nowy i sprawny. Kończą mi się pomysły, gdzie jeszcze zajrzeć i co sprawdzić, żeby to uzdrowić.
manq jest offline   Odpowiedź z Cytatem