Temat: [Fiesta 2001-2008] Ściąganie auta. Wspomaganie???
View Single Post
Stary 24-10-2025, 21:47   #101
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Ściąganie auta. Wspomaganie???

Tył faktycznie bez regulacji, tylko jak to się stało, że było nieźle, a się zesrało?
Ta trzecia opcja w Twoim wypadku raczej nie wchodzi w grę. Przynajmniej tak Ciebie oceniam, a to raczej dobrze, jak sądzę.
Pomysł z tym obrotem całkiem ciekawy, tylko jak go wdrożyć, by mieć pewność że został wdrożony.
Cytat:
Napisał romano11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sądzę, że bez kompleksowego pomiaru się nie obejdzie
Tylko jak sprawdzić że ten zrobiony jest OK. W październiku np. pokazały się dziwne rzeczy z tyłu . Zastanawia mnie także jak to się stało wtedy z przodem, że na wstępnym pomiarze różnica pomiędzy zbieżnościami połówkowymi LP i PP była 38 minut, a po regulacji różnica ta to 1 minuta. To tak wygląda, jakby koło kierownicy przy pomiarze wstępnym było inaczej ustawione niż przy pomiarze po regulacji, a przecież i w jednym wypadku i drugi powinno być tak samo ustawione. Jeśli zauważę taką różnice robiąc na 2 głowicach np. ciężarówkę, to po regulacji samej zbieżności pozostaje ona podobna po regulacji. Świadczy to o przesunięciu kół, co powoduję że osie nie są równoległe, i wtedy podczas jazdy próbnej wolant kierownicy może lekko uciec w prawo lub lewo lub o braku symetrii w śladowości kół. Niestety na dwóch głowicach ustawia się wg osi symetrii, a wg osi poruszania się pojazdu. Piszę o ciężarówkach ponieważ od jakiegoś czasu jest to główny obszar mojego zainteresowania. Ostatnio miałem potrzebę zrobienia geometrii tyłu w I 40 i okazało się że ktoś uszkodził jedną z głowic do regulacji osobówek, więc improwizowałem na 2 głowicach od ciężarówek i był podobny problem z różnicą połówkową zbieżności. Auto zachowuje się po mojej improwizacji (regulacja w tym przypadku, to zbyt dużo powiedziane) zdecydowanie lepiej, ale to zasługa poprawionych kątów pochylenia, a te były wręcz fatalne.

Mając niezłe przygotowanie teoretyczne gość od regulacji geometrii powinien z tych twoich pomiarów odczytać dość dużo pomiędzy wierszami, tylko na takie przygotowanie jak wspomniałem poprzednio 5 godzin szkolenia to zdecydowanie za mało.

Tak mi jeszcze przyszło do głowy takie jedno pytanie, ponieważ nie pamiętam jak w Twoim bolidzie napędzana jest jest pompa wspomagania. Czy da się zdobić tak, by pompa nie była napędzana, a reszta elementów tak? To takie nawiązanie to tytułu tematy.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem