Odp: Klocki trą po wymienie - czy są dobrze wymienione?
Budowa układu hamulcowego ATE w Focusie mk3 to nic wymyślnego. Najważniejsze podczas wymiany to:
1. Oczyszczenie jarzma z brudu i rdzy.
2. Najlepiej wymienić gumki na nowe plus oczyścić otwory w zacisku w których są umieszczone. Chodzi o to, że brak czyszczenia tego elementu powodują że owal otworu się zmniejsza (korozja, utlenianie) do stanu, gdzie gumka tak mocno zaciska prowadnicę że ta w końcu staje dęba i zacisk tzw pływający nie pracuje i klocek zewnętrzny nie pracuje a wewnętrzny niszczy tarcze. Otwory te należy przesmarować odpowiednim smarem. Na you..be są filmy szkoleniowe z układów ATE gdzie pokazują jakich smarów używać.
3. Sprawdzić stan prowadnic pod kątem rdzy, wrzerów itp ewentualnie wymienić na nowe. WAŻNE: prowadnice w gumkach pracują na sucho!!! Nie stosować tam żadnych smarów. Nie zapomnieć założyć zaślepek anty kurzowych.
4. Sprawdzić na ile można stan tłoczka i osłony gumowej.
5. Podczas wciskania tłoczka najlepiej odkręcić odpowietrznik aby nie wciskać przegrzanego płynu do układu i aby mógł on swobodnie wydostać się z zacisku.
6. Oczyścić do błysku piastę. Najlepiej specjalnymi tarczkami tzw. "włosami murzyna" Najważniejsze aby nie poniszczyć podczas czyszczenia piasty.
7. Sprawdzenie bicie piasty. Przyjmuje się za tolerancyjny wynik 0,02 mm.
8. Założyć tarcze. Przykręcić do piast momentem ok 60Nm i sprawdzić bicie. Trzeba znaleźć najlepszy punkt osadzenia tarczy na piaście pod kątem bicia bocznego. Może to trochę żmudna robota ale wpływa na użytkowanie hamulców przez kolejne 50-60 tys km. 4 miesiące temu zmieniałem tarcze przód i centrując tarczę na obu piastach, bicie tarcz znalazłem w okolicach 2 setek także idealnie.
9. Tarcza do piasty również montowana jest na sucho bez żadnych smarów na powierzchni piasty!!!
10. Uzupełnić płyn hamulcowy do odpowiedniego stanu, ewentualnie wymienić jeżeli ma więcej niż 3-4 lata. Można to zrobić grawitacyjne. Trochę długa robota ale też da się tak wymienić.
11. Ja zawsze sprawdzam stan gumowych przewodów hamulcowych czy nie są popękane, uszkodzone itp.
To procedura jak ja to robię. Nie jestem mechanikiem, lubię samemu coś tam zrobić przy aucie. Hamulce pracują cicho, bez żadnych pisków i nawet minimalnych wibracji na pedale hamulce. Może komuś ten opis się przyda. Może to zrobić każdy nawet przy minimalnej wiedzy motoryzacyjnej.
Ostatnio edytowane przez firlej ; 25-10-2025 o 12:49
|