Odp: Szukam Focusa kombi, diesel. Pomozecie?
Spadek jakości materiałów wykończeniowych i lakieru w MK4 jest dramatyczny w porównaniu do MK3. Mam idealne porównanie, bo mam oba te auta w tym samym standardowym kolorze bez dopłaty blazer blue, oba w wersji kombii, kupione w tym samym salonie PL jako nowe i parkują od nowości obok siebie pod chmurką - szczegóły jak w mojej stopce.
Lakier w MK3 wygląda po prawie 12 latach znacznie lepiej niż MK4 (gdy odbierałem MK4 z mechanikiem i miernikiem, to aż zdziwiony był jak oszczędzają na grubości lakieru i zażartował, że przejadę chusteczką higieniczną po nim, to do blachy się ten lakier zetrze - i prawie miał rację - według miernika jest powłoka o 1/3 cieńsza niż w MK3), wydech w MK3 po tylu latach wygląda prawie jak nowy, a w MK4 już jest wyraźnie z wieloma rdzawymi plamami po 6 latach. Starła mi się farba z emblematem wiatraka na dwóch przyciskach regulujących do klimy w MK4, a w MK3 przyciski jak nowe.
No i ważne info - MK4 mam w wersji Titanium z dodatkami - praktycznie maksymalna pełna opcja wyposażenia, tylko bez skóry, szyberu i matrix ledów przód, a MK3 był tylko wersją Trend (średnia środkowa wersja wyposażenia, bieda wersja).
Na szczęście oba się nie psują mechanicznie do tej pory, tylko eksploatacja.
Ostatnio edytowane przez AdoKrycha007 ; 28-10-2025 o 09:51
|