brak sygnału w obwodzie czujnika prędkości wału wyjścioweg skrzynia automat. 8F35
Witam. Chciałem się podzielić moimi doświadczeniami z nią ale też z tym że nikt nie chce mi pomóc bo to FORD bo to elektronika, bo na tym się nie zarabia no i się nasłuchałem jakie to skrzynie awaryjne i w ogóle że fordów nie chcą naprawiać a wieszcie mi obdzwoniłem w swoich okolicach wiele warsztatów nawet naprawiające skrzynie ( chcę nadmienić ze w końcu po dwóch tygodniach znalazłem kogoś kto tym się zajmie ale może tez wy macie jakieś pomysły co to może być )
Mam automat 8f35 z silnikiem 2.0 ecoblue Focus z 2019r. i od razu po zakupie zrobiłem skrzynie czyli sprzęgło , konwerter z tego co pamiętam, olej filtr i jeszcze parę rzeczy i było dobrze do teraz czyli przez prawie 7 miesięcy zrobiłem 6 tyś km.. Dwa tygodnie temu dzień przed wyjazdem w góry podczas jazdy żeby zatankować samochód jakby zgubił biegi i jechał na luzie, Zatrzymałem się zgasiłem i odpaliłem ale ruszył tylko z dwa metry i to samo do tyłu jechał. Postanowiłem zawrócić na drodze ale ruszył kawałek do przodu ale do tyłu już nie i tak stanąłem w poprzek drogi i zblokowało skrzynie więc zgasiłem odpaliłem ale tylko P i nie ruszyła skrzynia. Odłączyłem aku. ale to nie pomogło tylko odpalił mnóstwo błędów i dupa, tak więc laweta i pod dom . Na drugi dzień kolega z kompem podłączył i błąd to " brak sygnału w obwodzie czujnika prędkości wału wyjściowego " skasował no i odpalił i nawet ruszył i mogłem tylko wjechać do garażu ale w taki sposób że jechał dwa metry i znowu nie było biegu więc wsteczny ruszył do tyłu i za chwile znowu do przodu tak delikatnie naciskając gaz w końcu znalazł się w garażu i tyle. Nazewnictwo tych czujników jest tak różne ze wymieniłem ten czujnik co jest po lewej stronie od nadkola i ten pod spodem obok fitra oleju ale nie ten co jest w środku czyli czujnik wału bo właśnie nikt nie chce babrać się w moim focusie. Ale najciekawsze to to ze po wymianie normalnie odpalał i ruszył ale tylko do przodu do tyłu nie czyli nie te czujniki i kiedy go zgasiłem i po 15 minutach chciałem odpalić to już nie odpalił do dzisiaj i tyle kręci raz dłużej raz krócej , akumulator nowy.
A błedy to
utrata komunikacji z TCM ( moduł sterujący skrzynią biegów)
utrata komunikacji z modułem nadwozia
utrata komunikacji z ECM ( elektroniczny moduł sterujący )/PCM ( moduł strujacy silnika
Reasumując nie żałuje że mam focusa jeździ mi się zajebiście zwłaszcza w trasie. Pozdrawiam i czekam na pomysły a może ktoś już miał taką przygodę
|