View Single Post
Stary 29-10-2025, 21:05   #25
firlej
ford::advanced

Model: FOCUS MK3
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Klocki trą po wymienie - czy są dobrze wymienione?

Cytat:
Napisał karloss Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zastanawiam się czy jesteś praktykiem czy forumowym teoretykiem? Bo wygląda, że to drugie.
Na swoje prywatne potrzeby wymieniłem kilkanaście zestawów tarcz i klocków i zawsze smaruje piastę cienka warstwa smaru. I wiesz co? Ja nie mam problemów z biciem tarcz, z zapieczona tarcza na piascie, z piszczacymi hamulcami, itp.
I jak już wspominasz o ATE i ich zarabistych zaleceniach to chętnie pokaże jak wyglądają prowadnice posmarowane i niesmarowane po wyjęciu z tych gumowych osłon.
Ja mogę się tylko domyślać dlaczego ATE lub inny producent nie zaleca smaru, z prostej przyczyny:
- większość mechaników kładzie gluta smaru, który nie ma jak dobrze się rozplynac po przykreceniu tarczy i koła (bo przecież komu by się chciało kłaść paluchem cienka warstwe?)
- po drugie zobacz mechanika, który np. przy wymianie klocków blokuje tarcze nakrętka?
Te wszystkie zalecenia to głównie efekt zapobiegania niechlujstwu warsztatów.
Oczywiscie każdy robi jak chce.
Przedstawiłem tylko swoją opinię popartą i praktyką i wiedzą techniczną. Powtórzę. Każdy robi jak uważa. Kiedyś widziałem test jak warstwa smaru na piaście wpływa na odkształcenie tej samej tarczy (pomiary bicia bocznego tarczy założonej na sucho i na smar). Oczywiście im wieksza średnica tarczy tym te aspekty które napisałem proporcjonalnie bardziej wpływają na hamulce i ich wibracje, piski czy tzw bicie. Ciekawym aspektem jest generalnie np montaż prowadnicy z gumką tzw tłumik drgań w systemach innych niż ATE. Powinno się je montować od strony atakującej tarczy hamulcowej na zacisk a jednak nie każdy mechanik ma tę wiedzę...

Ostatnio edytowane przez firlej ; 30-10-2025 o 09:32
firlej jest offline   Odpowiedź z Cytatem