Temat: [Transit 2006-2014] Po remoncie silnika wyskoczyły błędy etc
View Single Post
Stary 30-10-2025, 11:00   #1
madej61
ford::amateur

Imię: Tomek
Model: Transit Mk7
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 2012
Domyślnie Po remoncie silnika wyskoczyły błędy etc

Witam. Mój Transit to , prawieod początku,porażka. Któregoś dnia na autostradzie nagle zaczął szarpać i stracił moc. Mechanik po ściągnięciu lawetą stwierdził że na pewno 2gi tłok się przepalił. Zawiozłem do lokalnego mechanika powiedziałem co słyszałem , a koleś zamiast sprawdzić błędy to ...wyciągnął silnik i ...pupa, tłoli całe wszystko ok , tylko..2 wtryskiwacze padły .
1.Teraz silnik po zrobieniu głowicy i nowym sterowniku ( używany ale te same oznaczenia i podobno "zsynchronizowany" w immobilajzerem ) i rozrządzie , NIE DOSTAJE PRĄDU NA ROZRUSZNIK ( bedix) Jak rozpracować ten prąd?
2 Wyskoczyły błędy ( jakiś niski obwód prądowy i wykryto stłuczkę) . Przy klemach minusowych są "pirotechniki" gdzie ten z tylnego akku jest uszkodzony/rozpołowiony ( góra odpadła jak złodzieje kradli akku;(( . Czy ten uszkodzony piro może powodować błąd stłuczki? .
3. Jak kręcimy silnikiem "na krótko" to wyskakuje kolejny błąd położenia wału. Czy jest możliwość sprawdzić na stole czy czujnik jest uszkodzony?
4. Czy do Transita mozna używać każdego programu diagnostycznego czy jest jakiś fordowski który tylko zdaje egzamin w odczytywaniu błędów.

Jak widzicie wziąłem sprawy w swoje ręce bo mechanik ..rozkłada ręce. Z góry wielkie dzięki za jakąkolwiek konstruktywną odpowiedź. ( wiem że mogę zawieżć budę do auto-elektro ale mój budżet już jest mocno naciągnięty więc
próbuję na razie na forum etc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Dzięki .Tomek
madej61 jest offline   Odpowiedź z Cytatem