Odp: 1.6HDI Znikający i wrcający płyn chłodniczy
Niestety nie zwiastuje to nic dobrego.
Tak się składa, że przerabiałem temat niedawno, miałem takie same objawy, było podejrzenie jeszcze chłodniczki EGR (możesz sprawdzić), ale po zaślepieniu EGR objawy nadal były takie same.
Żeby doprecyzować, układ nie "wciąga" Ci płynu tylko do układu nabijanie jest ciśnienie, przez co wydaje się, że płynu ubywa. W momencie odkręcenia korka, uwalniasz nabite ciśnienie i płyn wraca do zbiornika.
Miałem dokładnie ten sam objaw i niestety trzeba było ściągać głowicę.
Głowica była planowana, sprawdzania szczelność na ciepło, generalnie pełna regeneracja.
Po całej operacji objawów brak, płyn chłodniczy w normie.
Poczytałem trochę o tym temacie i takie rzeczy zdarzają się w tych silnikach. Podobno nie można dopuszczać do przegrzania silnika bo właśnie potrafi wydmuchać uszczelkę albo co gorsza może pękać tuleja cylindra.
PS. Jeśli okaże się, że to UPG (uszczelka pod głowicą) to polecam znaleźć serwis, który podejdzie profesjonalnie do tematu. Jest wiele zakładów, które sprawdzają szczelność na zimno, co jest bzdurą, bo przy rozgrzanym silniku dopiero mogą wyjść nieszczelności. Z tego względu szczelność zawsze musi być sprawdzana na gorąco.
Ostatnio edytowane przez Pafeu_mk3 ; 31-10-2025 o 13:45
|