Odp: Adaptacja/kalibracja skrzyni biegów 8F....
Zaciekawił mnie ten temat bo od niedawna jestem posiadaczem EDGE 2.0 vignale ecoblue 238KM ze skrzynią 8F57 z 2019 roku przebieg 107k km.
Samochód zakupiłem na początku sierpnia br. i wracając do domu 400 km wszystko było super.
Samochód zaliczył w czasie drogi do domu - turlanie się w korku, jazdę autostradową zwykłe drogi w sumie wszystko co może człowieka spotkać na trasie przez pół Polski. I 3 km przed domem (na szczęście) po zatrzymaniu się przed przejściem dla pieszych w czasie ruszanie nagle brak trakcji. Obroty w górę mocne szarpnięcie i nagle mozolne rozpędzanie.
Na Liczniku „Awaria skrzyni, brak biegu wstecznego, Niezwłoczny serwis”
Forscan: znalezione moduły: TCM - Moduł sterujący skrzyni biegów.
(WARN) [09:08:09.302] DTC w TCM: P0766:00-65, P2700:00-6D, P2703:00-6D
Szybki kontakt z komisem i decyzja że oni pokrywaj różnice w kosztach naprawy (miałem ubezpieczenie komisowe obejmujące naprawę skrzyni automatycznej do 7k zł ) przyjechali lawetą i zabrali do Barnowa pod Poznaniem tam naprawa wyszła 18 000 półtora miesiąca czekania.
a Józefowie pod Warszawą wycenili 29 000
Materiały: konwerter 5200,- ; filtr 460,- ; filtr wklad 200,- ;TARCZE KPL 2900,- ;olej 1200,- MERCON ULV; uszczeln. kpl z tłokami 3350,- ; kpl przekładni planetarnych 6500,- ;Sterownik 7500 ; Robocizna 2500,- zł koszt naprawy z nowym sterownikiem 29810,- brutto
W sumie teraz mam nową skrzynię – jedynie blok zaworów jest regenerowany bo nowego nie sposób kupić a jak są to ceny zawrotne – reszta przypłynęła z kanady .
A że temat jest o adaptacji to mam po wstępnie pytanko
Serwis zrobił oczywiście adaptację skrzyni ale mam wrażenie że po zakupie samochód chyba „płynniej” się zbierał – a może jestem przewrażliwiony.
Dodatkowo jako że mam boxa (pudełko Damiana) i nakładkę na syn3 mam na nim informację na jakim biegu jadę i zauważyłem że po ruszeniu z 1 wskakuje na 3 i chyba pomija 2 (przejście jest płynne i bez wyświetlania biegów by pewnie się nie zorientował). Drugi bieg jest bo go mogę wybrać manetką z 1 w górę lub z 3 w dół.
Rozmawiałem z serwisem i powiedzieli że nie mają pojęcia dlaczego tak jest ale po kontakcie z swoim człowiekiem z serwisu forda zasugerowali żeby zrobić aktualizację PCM-a bo może tutaj leży „problem”
Możliwe że 2 bieg jest tak szybko zmieniany że zanim box to zwizualizuje na wyświetlaczu to jest już 3 ��
Mam pełną versję forscan-a i Vgate vLinker FS ale nie chciał bym uwalić pcm-a w czasie aktualizacji lub spróbuję ponownie zrobić adaptację ?
|