Ciągłe wypalanie DPF przy każdym rozgrzaniu silnika 2.0 TDCI DW10F
Od jakiś 2 miesięcy mam problem z ciągłym wypalaniem DPF. Czytałem tu różne wątki, ale nie znalazłem dokładnie takiego samego. Niektórzy mieli podobne przypadki, ale nie takie same. Po krótce opiszę swój przypadek.
Na zimnym silniku przyrost LOAD jest bardzo powolny, jednak kiedy silnik zacznie łapać temperaturę przyrost ten jest prawie lawinowy. W minutę potrafi przybyć 30-40%. Po 3 kilometrach silnik rozgrzewa się do 500 stopni i zaczyna się wypalanie. Podczas wypalania osiąga temperaturę ok. 620-650 stopni. Specyfika mojej codziennej jazdy jest następująca: 4 km wolniejsza jazda na dojeździe do autostrady, następnie 25 km jazda autostradą i zjazd do pracy 2 km. Podczas jazdy autostradowej wypalanie jest cały czas LOAD np z 110 spada na 22, ale to jest chyba najniższy wynik jaki udało mi się osiągnąć, bo później trochę przybywa i znów ubywa w zależności od operowania pedałem gazu. Po wciśnięciu mocniej gazu przybywa np. 2%, a po odpuszczeniu ubywa 6 procent. I tak ciągle. Co dziwne, to mam praktycznie cały czas niziutki poziom SOOT, bo ciągle waha się jedynie w zakresie 0-2%. Jeśli DPF bardziej się zapcha np. podczas dłuższej jazdy w mieście do np. 200% i więcej, to wtedy i SOOT podczas wypalania potrafił dojść do 10% i spadał. Wymiana oleju wystarcza na jakieś 1000-1500 km, bo zaczyna być za bardzo rozrzedzony. Są dziwne odczyty korekcji wtrysków dużo poza normą, ale czytałem, że nieraz awaria innego elementu może powodować takie przekłamania - tylko czego ? Wtryski były zdemontowane i sprawdzone na stole i wszystkie są w idealnym stanie. Wymieniłem też gumowe kolanko na dolocie przy turbinie, bo było już z niego niezłe sito. Wykasowałem też wartości różnicy ciśnień, zarejestrowane wartości filtra cząstek stałych, wyuczone wartości PCM i zrobiłem reset modułu PCM - niestety nic to nie pomogło. Mam pewne podejrzenia, ale nie chciałbym nic sugerować, bo wcale nie jest to jednoznaczne. W załączeniu dołączam odczyty z Forscana na włączonym tylko zapłonie, na biegu jałowym zimny silnik, na zimnym silniku przy 2500 obr., na biegu jałowym ciepły silnik i podczas wypalania. Nie chciałbym wprowadzać modyfikacji typu zaślepienie EGR i wycięcie w oprogramowaniu, tylko doprowadzić silnik do sprawności tak jak go zaprojektowali. Jestem ciekaw Waszych spostrzeżeń. Pomóżcie.
Ostatnio edytowane przez Wojdar ; 12-11-2025 o 17:04
|