Odp: Ciągłe wypalanie DPF przy każdym rozgrzaniu silnika 2.0 TDCI DW10F
Po czym to wnosisz, że to walnięty czujnik różnicy ciśnień. On steruje procesem regeneracji filtra cząstek stałych, mierząc spadek ciśnienia spalin przed i za filtrem, co pozwala jednostce sterującej silnika (ECU) ocenić stopień zapchania filtra sadzą; na podstawie tych danych ECU decyduje, kiedy uruchomić aktywne wypalanie, aby oczyścić filtr, zapobiegając utracie mocy i zwiększonemu spalaniu. Według tego wydaje mi się , że wypalanie włączane i wyłączane jest w odpowiednich momentach zgodnie z wymaganą temperaturą powyżej 500 stopni i zapełnieniu LOAD powyżej 80 %. Bardziej wydaje mi się, że coś powoduje straszne walenie sadzy w DPF-a i dlatego tak szybko się zapełnia nawet od razu po wyłączeniu wypalania. On w 1-2 minuty osiąga 100% zapełnienia. Poza tym parametr DPF_DP powinien zawierać sie w przedziale 0-1 kPa na biegu jałowym, co w tych moich odczytach się zgadza. Przy 2700 obr. powinno być 10-15 kPa, u mnie jest tylko przy 2500 kPa 3,7 kPa, co jest pewnie za małą wartością, choc pomiar przy trochę niższych obrotach. Jednak już przy rozgrzanym silniku różnica już jest 4,4 kPa, co pokrywa się z moimi obserwacjami, że na zimnym bardzo powoli przyrasta zapełnienie LOAD, a na ciepłym już wzrasta lawinowo. W związku z powyższym nie jestem pewien, czy to jest walnięty czujnik różnicy ciśnienia, czy też jego wskazania są prawidłowe i potwierdzają lawinową ilość sadzy trafiającą do DPF.
1. Jeśli jesteśmy przy ciśnieniach w okolicy DPF, to bardziej interesuje mnie parametr DPF_INP i DPF_INP_V jako Ciśnienie wlotowe filtru cząstek stałych, które na każdym odczycie jest w obu przypadkach na "0". Czy w moim aucie tego nie ma i dlatego brak odczytu z tego czujnika, czy też jest to właśnie jakby "połowa Czujnika różnicy ciśnień" ?
2. To samo dotyczy parametru EGT13, który wskazuje stałe 1000 stopni. Tak wszyscy mają ?
3. Dziwne są też odczyty z wtrysków, ale wydaje mi się, że to wina jakiegoś sterowania nimi, bo wtryski były sprawdzone i są zdrowe.
4. Nie wiem też, czy czasem odczyty z EGR są prawidłowe.
|