View Single Post
Stary 20-11-2025, 11:50   #14
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Utrata mocy na zimnym silniku po przejechaniu ok. 1 km.

Cytat:
Napisał slawomirro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bo nie każdy wie co to za skróty FF
Tak na początek to Antej, sorki, bo z mojej winy (napisałem FF3) koledzy trochę uczepili się, a w zasadzie ja pierwszy użyłem nieszczęsnego "FF". Inna sprawa, że przecież o Fordzie Fieście 3 większość już zapomniała, a Forda Fusiona 3 nie ma, więc obecnie jedynym skojarzeniem z Fordem powinien być Ford Focus 3. Posypałem głowę popiołem więc do tematu.

Cytat:
Napisał RomzesFord Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Testowałem jazdę z różnymi ustawieniami klimatyzacji, grzania szyby, lusterek- nie ma to wpływu na utratę mocy
Nie myślałem o jeździe tylko o porannym rozgrzewaniu podczas jazdy, z unikanie zwiększonego obciążenia alternatora spowodowanego szybami i lusterkami, nad włączeniem, których jak temperatura spadnie możesz nie mieć kontroli. Problem taki, jak pamiętam przewijał się przez forum i dotyczył silnika Sigma/Duratec w pojazdach konstrukcyjnie nieco bardziej zaawansowanych i tu mam na myśli te z BCM i ew. GEM (ale nie w kontekście Fiesty mk6).

Skoro jak piszesz to nie to szukamy pomysłu dalej.

Cytat:
Napisał RomzesFord Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Błędu sondy nie mam, jedynie raz na jakiś czas pojawia się P0420 (niska sprawność katalizatora)i po przejechaniu dłuższej trasy znika
I tu kolejna zagwozdka. Nie spotkałem się by P0420 i jego "bliźniak" P0430 same znikały, ale nie wszystko musiałem doświadczyć. Dodatkowo z opisu wynika, że problem występuje stosunkowo szybko, jeszcze w fazie rozgrzewania, a wtedy jeszcze sprawdzenie wydajności katalizatora jest niewiarygodne lub nawet niemożliwe. Prawdopodobnie jazda po rozgrzaniu z aktywnym P0420 nie powoduje problemów jakie zostały opisane. Grzałki sond są monitorowane i przerwa w obwodzie powinna objawić się stosownym P0xxx, dokładny kod musiałbym poszukać, więc i ten trop możne być chybiony, chyba że grzałki są całe, ale efekt ich pracy jest mizerny. Generalnie błąd na sondzie diagnostycznej (2) P0420 nie powinien mieć wpływu na to, jak sonda sterująca (1) ustala skład mieszaki, by w efekcie uzyskać lambda w okolicy 1. Sprawdzenie co za sondy są zamontowane jest dobrym pomysłem, a także jazda testowa z odczytem parametrów z sond i nie tylko, ale pod warunkiem, że auto na wstępie będzie zimne. Po prostu trzeba obserwować cały proces rozrzewnia i szukać anomalii.

Nie wiem czy masz taka możliwość by zrobić to samemu. Gdy nie masz, to by ułatwić mechanikowi lub sobie samemu dalszą diagnozę można spróbować określić temperaturę otoczenia i temperaturę cieczy chłodzącej przy, których problem się pojawia i znika. Temperaturę otoczenia masz na liczniku zapewne, a dokładniejsza temperatura cieczy chłodzącej jest dostępna w trybie serwisowym licznika. Sterowanie przez sondę składem mieszanki nie jest natychmiastowe i wymaga spełnienia określonych warunków. Można także próbować rozgrzewać silnik na postoju dłuższy czas, a po rozgrzaniu jechać i zobaczyć co się wtedy stanie po tym jak wspomniałeś 1 km.

Skoro wchodzimy na tematy typu sondy, katalizator, to przebieg pojazdu w dalszych rozważaniach jest dość istotny
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem