View Single Post
Stary 23-11-2025, 11:12   #1
DarekFordFocus1.8TDCI
ford::amateur

Imię: Darek
Model: Ford Focus Mk2 kombi Ghia
Silnik: 1.8 TDCI Duratorq
Rocznik: 2008
Domyślnie Dziwne zachowanie zegarów po ingerencji mechanika

Witam, miałem problem z zegarami w Ford Focus 1.8 TDCI MK2 KOMBI 2008 który objawiał się komunikatem usterka silnika, zwolnione przyspieszenie, paliła się kontrolka acs, później auto już w zasadzie wcale nie chciało odpalić i trafiło do mechanika na lawecie. Mechanik stwierdził dwie usterki, brak komunikacji ze sterownikiem silnika i jeszcze jakąś inną której już nie pamiętam. Po powrocie auto działało już normalnie do czasu kiedy była zmiana czasu na zimowy. Model ten przy próbie ustawiania czasu jeszcze przed naprawą na przykład po odpięciu akumulatora zawsze ustawiał czas daty produkcji pojazdu czyli kwiecień 2008 rok i nie było problemu żeby zmienić na datę z rokiem 2025. Po naprawie mojemu zdziwieniu ukazały się tylko zakres dat możliwe do ustawienia pomiędzy 2003 rokiem a 2013 rokiem i było to w formie pętli, brak możliwości ustawienia daty 2025. Druga sprawa po powrocie od mechanika to problem który występuje z wskazówką temperatury cieczy chłodzącej. Wcześniej gdy auto osiągnęło temperaturę roboczą wskazówka wskazywała prawie 90 stopni, jak ja to nazywałem"za sekundę do 90-ciu" bo tak to właśnie na chłopski rozum tłumacząc właśnie wyglądało. Po naprawie wygląda to bardziej na "za dwie sekundy do 90 ciu". Zapytałem mechanika czy demontował zegary, wskazówki odparł że nie, nie było też podmiany zestawu zegarów, czyli są te moje, oprogramowanie układowe czy inne rzeczy to tylko odparł że przelutował jakiś zimny lut na gnieździe wtyczki. Całość tej sprawy wygląda dla mnie tajemniczo, bo pojawiły się właśnie te nowe dziwne problemy kosmetyczne w zasadzie ale jakże upierdliwe i nie świadczące dobrze o przeprowadzonej naprawie. Coś po prostu sknocili. Proszę mi napisać jeśli ktoś miał podobny przypadek, lub wiedzę na temat takiego zjawiska, bo coś mi tu nie pasuje, albo tłumaczenie mechanika albo sama usterka, czyli próba naprawy poważnej usterki kosztem zastąpienia inną, bardzo proszę o pomoc, dajcie znać czy mogę sobie zdeinstalować ten zegar i chociaż próbować ustawić te wskazówkę płynu chłodniczego czy lepiej nie ruszać gdyż może znów komputer wyrzucić jakiś błąd gdy odepne kostkę nawet po odpieciu klemy.
DarekFordFocus1.8TDCI jest offline   Odpowiedź z Cytatem