Odp: Zakup Mondeo MK5 Kombi Titanium
A to już zależy jak ciężka masz nogę i w jakich warunkach używasz samochodu. Jak bawisz się w eko driving to i V8 pali w granicach 8-9L.
Mondeo ma pewne bardzo duże zalety względem konkurencji, ale większość z nich wraz z liftingiem została zniwelowana. Jesli chodzi o benzynę w tym segmencie i budżecie to tylko 2.0tsi. Wszystkie 1.5 w mojej opinii beda za słabe, zresztą i 2.0 słabsze w mojej opinii są nie wystarczające. Dwie rzeczy dla konkurencji są niedoścignione w Mondeo-jest to pozycja za kierownicą i prowadzenie. Fotele natomiast są dość mocno specyficzne i nie każdemu będzie odpowiadać długość siedziska, jednak nie jest to dla mnie absolutnie problemem-regularnie robię trasy 800km w 1 stronę. Jesli chodzi o polifty MK5, B8 czy superba-to VAGi mocno odjechały, ale musisz jeszcze trafić na odpowiedni egzemplarz. Przy MK5 absolutnie nie pchać się w połączenie Ecoblue+A8. B8 czy Superb miały problemy z elektroniką. Jesli chodzi o ewentualne dokładnie wyposażenia to Ford wydaje się łatwiejszy, natomiast na wszelkiego rodzaju chipy to VAG ma dużo większy potencjał, przy w zasadzie zerowym potencjale silnika Ecoblue (tutaj chyba nadal nie udało się ograć sterownika).
Sam gdybym miał teraz zmieniać miałbym ogromny problem. Nie pasuje mi pozycja za kierownicą w VAGach, nie pasuje mi zawieszenie w nich, natomiast w mk5FL nie pasują mi jednostki napędowe. 2.0ecoblue ma dość spore problemy z wtryskiwaczami.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|