Cytat:
Generalnie tak, ale w jednym przypadku na ciepło może być słabsza kompresja: zbyt małe luzy zaworowe i na ciepło może być zawór podparty...
Można zrobić próbę olejową, czyli wlać nieco oleju na denka tłoków i jeśli kompresja się polepszy, to wskazuje na zużycie gładzi/pierścieni.
Lecz jeśli kompresja jest równa we wszystkich cylindrach, nie ma spadku mocy i innych objawów - ja bym na siłę nie szukał dziury w tłoku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jeśli luzy zaworowe nie są zbyt małe, to na ciepło może być tylko lepiej. Jeździć, obserwować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Próby robiłem na ciepłym silniku i zrobiłem próby olejowe to miał 12,5 bara na wszystkich tłokach a na ciepło bez oleju ma 9 barów.
Bump:
Cytat:
|
Brzmi to nieco niewiarygodnie, ale nie byłem przy tym aucie więc na tym poprzestanę.
Wracając do pytania o ciśnienie sprężania to faktycznie słabo z tymi danymi. Jedyna informacja informację jaką znalazłem jest do silnika Zetec 1,6. Tam prawidłowe ciśnienie sprężania wynosi 1,2 - 1,4 MPa. Dla granicznego zużycia ciśnienie wynosi 1,0 MPa.
Przy założeniu, że silniki wolnossące z rodziny Zetec/Duratec/Sigma 1,6 mają stopień sprężania 11:1 można te wartości z Zetec-a z FF1 przenieść także do silnika z tematu, czyli Duratec 1,6 z FF2.
Można także przeliczyć stopień sprężania na ciśnienie. Niestety to wyliczenie będzie czysto teoretyczne, ale czemu nie spróbować. Będzie to wyglądało przy stopniu sprężania 11:1, jak poniżej:
0,125 x 11 = 1,375 MPa
Wychodzi więc na to, że te dane dla silnika Zetec można przyjąć jako prawdopodobne, a tym samym można z dużą dozą prawdopodobieństwa próbować przenieść na silnik autora tematu, który ma identyczny stopień sprężania.
Wnioski mogą być takie, oczywiście w dowolnym ich zestawieniu:
1. Ciśnienia sprężania jest nieco małe, ale stosownie do przebiegu.
2. Zużycie oleju jest zbyt małe w stosunku do przebiegu i do ciśnienia sprężania.
3. Pomiar obarczony błędem.
4. Zanim pojazd trafił w ręce obecnego właściciela silnik był naprawiany z jakiegoś powodu.
5. Luzy małe, przy tym przebiegu mocno prawdopodobne.
To tak po mojemu, pisząc nieco niegramatycznie.
|
Dzięki wielkie za merytorykę
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ad.1 ogólnie to w sumie nie mogę sie nie zgodzić gdzieś tez taka kalkulacje znalazłem i sie tak zastanowiłem ze skoro dolne powinno być na poziomie 11 barów a u mnie jest 9 barów ale jak zrobiłem próbę olejowa to wyszło 12,5bara.
Ad.2 Ogólnie jak jeżdżę spokojnie to praktycznie wącha jedynie ten olej ale jka na trasie dam mu w palnik czyli cos koło 140 km/h na trasie 200km lub jak zapakuje do bagażnika poł tony materiałów to faktycznie bierze olej.
Ad3. tez myślę ze gdzieś mogłem zrobić błąd...ale robiłem dlatego to kilka razy z otwartą i zamknięta przepustnica ( pedał gazu wciśnięty).
Ad4. zanim trafił do mnie samochód należał do korpo i jeździł nim handlowiec i miał jakis wypadek tak ze wymieniana była prawa pół oska ale nic nie psali o silniku ( dostałem cąły kosztorys z Aso jak zostałem właścicielem) a kupiłem go jak miał koło 200 tyś km.
Ad5. luzy chyba ma duże skoro szklanki na zimnym grają a jak zrobi sie ciepły to cichną ?
Zrobiłem ostatnio też wymianę z płukanką olejem dwa razy olej z płukanka oraz piankę i płyn na tłoki..zostawiłem te preparaty na całe dwa dni i noce ale kompresja nie wzrosła..jak by szybciej reaguje ale kompresja taka sama.
Jak wg Ciebie wygląda sprawność/żywotność tego silnika ? przetrwa jeszcze te kilkadziesiąt tyś km ? czy już trzeba wieniec mu kupować ?
Pozdrawiam