Temat: [C-MAX 2003-2007] Stukanie podczas ruchu kierownicą.
View Single Post
Stary 07-12-2025, 16:42   #1
loperabc
ford::amateur

Imię: Miłosz
Model: C-max
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2008
Domyślnie Stukanie podczas ruchu kierownicą.

Witam mam problem z fordem C max 1.6 TDCi z 2008.
Coś stuka z prawej strony od pasażera, podczas jazdy,rytmiczne stukanie jednostajne.Mechanik obejrzał całe auto i nic.Poduszka pod silnikiem była wymieniona i pod skrzynią biegów .Ostatnio zauważyłem że lekki ruch kierownicą w lewo lub w prawo i stuka ale podczas jazdy prosto bez ruszania kierownicy przestaje.Mechanik szuka i nic nie mogą znaleźć.Czasami jest tak że jeden dzień nie stuka a potem znowu.Mechanik numer jeden znalazł wyciek z pompy wspomagania zregenerowali pompę nie stuka przez tydzień.Po tygodniu stuka dalej więc mechanik numer dwa.Wymiana poduszki pod silnikiem i pod skrzynią biegów.Wyjazd od mechanika nie stuka a wieczorem druga jazda i stuka znowu.Podczas kręcenia kołami na postoju nie stuka ale jak się ruszy i wrzuci na 2 bieg to stuka.Uparł bym się na amortyzator gdyby nie epizod raz przy odpaleniu stukało oczywiście żeby otworzyć maskę zgasiłem go i już po odpaleniu nie stukało.Auto 4 razy wyjechało od mechanika raz wytrzymało jeden dzień a teraz tydzień.Wczoraj wymiana opon oddają auto i co zaczęło stukać po tygodniu.Najgorsze że oddam gdzie indziej auto kasę wezmą i będzie to samo dzień lub dwa spokoju dlatego trudno zweryfikować czy usterka usunięta.Szukałem na necie znalazłem coś podobnego ktoś miał w mondeo i zjeździł aso mechaników i nic.Chłop się cieszył przez miesiąc po wymianie łącznika i po miechu dalej stuka.Jestem już zdesperowany.
loperabc jest offline   Odpowiedź z Cytatem