Nie no bez jaj, mechanikiem nie jestem ale odróżniam takie rzeczy.
Oczywiście, że ze skrzyni biegów, też jestem w szoku... Dzwoniłem wczoraj do kierownika warsztatów, który robił ostatnią wymianę oleju (to nie jest typowy mechanik tylko warsztaty przy firmie energet., które obsługują też auta z zewnątrz), gadaliśmy chwilę też był zdziwiony, stwierdził że być może był w skrzyni syf i świeży olej zaczął to wypłukiwać stąd brudny olej, albo zaczyna się powolna agonia skrzyni. Wymienić, mimo wszystko olej, jeździć obserwować...
Bump:
Cytat:
Najlepiej było by mieć fotkę do analizy porównawczej, ale jeśli nie masz, to jest czarny, jak z diesla po 30kkm? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak smoła?
Sam też zmieniałem olej w skrzyniach i używany był ciemniejszy, niż nowy - logiczne, ale żeby czarny, to nie. Czarny był tylko płyn wspomagania - nieruszany przez ok. 112kkm...
Nie wiem, też, co może powodować czernienie: jeśli olej jest klasy GL4, to nic nie powinno się dziać z metalami kolorowymi.
|
Postaram sie dołączyć fotkę. Tak czarny jak smoła to nie ale ciemny, brudny.
Olej GL-4 a może nawet 5 bo to Motul 75W90. Swoją drogą 2 tyg. temu wymieniłem płyn wspomagania i czarny nie był, ciemnoczerwony ale śmierdział spalenizną jak s... dlatego wymieniłem.
A w skrzyni ciemny, brunatny, policzyłem wczoraj to 12600 przejechane na nim od wymiany