View Single Post
Stary 10-12-2025, 19:43   #58
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: błąd P0430 P0420 1.6 katalizator czy sonda, wykres sondy, rozwiązania

Cytat:
Napisał konos513 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nawet tulejke zastosowałem na drugiej sondzie z regulowanym otworem i to tez nic nie dało.
W Euro 5 tulejka może nie pomóc. Coś mi z tym linkiem nie poszło, ale jak tam są zrzuty lub fotki to niewiele da ich oglądanie. Tylko obserwacja na bieżąco przebiegów z sond, obrotów, pedału gazu lub przepustnicy. Można nagrać film, ale by to miało sens to tak min. 15-20 minut na każdym paliwie z sekwencjami przyspieszania, hamowania silnikiem i utrzymywaniem stałej prędkości z ew. komentarzem, tylko kogo namówisz na oglądanie.
Czasami np. potrzeba dłuższej chwili po hamowaniu silnikiem, aby na 2 sondzie pojawiły się właściwe parametry jeśli w ogóle się pojawią (masz problem P0420), a do tego trzeba obserwować jak sonda 1 steruje. Ciężki temat do oceny nawet jak robisz to po raz któryś tym bardziej, że nie wiadomo jak działa algorytm, który decyduje, że P0420 jest rejestrowany lub nie, czyli jakie napięcie generuje 2 sonda, w jakich okolicznościach i to wszystko w kontekście tego co wykrywa sonda 1. Podobny problem sprawia P2096.
Są dwie opcje.
1. Wymiana wg jakiegoś schematu opracowanego przez tych, którzy problem ogarnęli z uwzględnieniem, że w Twoim przypadku mogą się mylić, czyli coś możesz wymienić niepotrzebnie.
2. Mały doktorat z tematu sondy i katalizatory, by wiedzieć na co zwracać uwagę, a dalej żmudna analiza wykresów. Trochę czasu trzeba poświecić na jazdy testowe i analizę, trochę paliwa trzeba zużyć, a wnioski, jak góralska prognoza pogody, albo będą, albo nie będą.

Ja osobiście nie jestem w stanie w Twoim przypadku w 100% wskazać bezbłędnie winowajce odpowiedzialnego za P0420.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem