View Single Post
Stary 10-12-2025, 21:45   #59
konos513
ford::beginner

Imię: Robert
Model: Mondeo MK4/ Focus MK3
Silnik: 2.0 tdci/1.6 Ti-VTC 105 KM
Rocznik: 2011/2016
Domyślnie Odp: błąd P0430 P0420 1.6 katalizator czy sonda, wykres sondy, rozwiązania

Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W Euro 5 tulejka może nie pomóc. Coś mi z tym linkiem nie poszło, ale jak tam są zrzuty lub fotki to niewiele da ich oglądanie. Tylko obserwacja na bieżąco przebiegów z sond, obrotów, pedału gazu lub przepustnicy. Można nagrać film, .................................................. .................................................. .................................................. .......................................

Ja osobiście nie jestem w stanie w Twoim przypadku w 100% wskazać bezbłędnie winowajce odpowiedzialnego za P0420.
Jarku (thesperado) dziękuję za wpis.
Generalnie w pełni się moge zgodzic z tym, co powyżej napisałeś.

To co mogłem zrobić, poza wymianą katalizatora za 2742,30 PLN juz zrobiłem. Może trafiłem na padniętą 1 sondę, nie wiem. Oddać już nie mogę, ponieważ ja użyłem.

Może jest opcja kupoiwania na All....ro uzywek i wkłądania jak nie pomoże to odsyłania, ale raczej nie mam już takiego zapału. Pewnie LPG także nie pomoaga przy tym błędzie.

Czas sie uspokoić i jeździc dalej, dopóki autko nie zacznie dawać znac, że mu ten bład przeszkadza.

Pozostaje mi na tym etapie kasować błąd przed przeglądem i tyle.

!!!!!!
Na koniec tylko dopytam, dla pewności, czy jest różnica w sondach lambdach z oznaczeniami:
1. 3M51-9F472-BC (moja wyjęta z Focusa)
2. 3M51-9F472-CB (zakupiona nowa i teraz włożona).
Właśnie teraz przeglądałem fotki, które zrobiłem obu sondom (w czasie wymiany) i dopiero teraz zwróciłęm uwagę, na tą różnicę.

Znalazłem info, że: "BC (starsza) a CB (nowsza) spełniają tę samą podstawową rolę, ale wersja CB może mieć drobne ulepszenia dla lepszej współpracy z konkretnym komputerem (ECU)" może jeszcze tutaj jest kłopot?
!!!!!!!!

Serdecznie pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez konos513 ; 10-12-2025 o 22:24
konos513 jest offline   Odpowiedź z Cytatem