View Single Post
Stary 10-12-2025, 22:38   #16
RisingSun
ford::amateur

Imię: Remek
Model: Focus Turnier Active MK4
Silnik: 1.0 Ecoboost 125km
Rocznik: 2022
Domyślnie Odp: nie zapalają się świstała wewnątrz samochodu przy otwarciu drzwi

Cytat:
Napisał Pit257 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cześć,

mam problem, nie wiem jak go rozwiązać.
Otóż nie zapalają mi się świstała wewnątrz samochodu przy otwarciu drzwi, czy też światło w bagażniku czy otwarciu klapy. Włącznik świateł wewnętrznych jest prawidłowo ustawiony na środkową opcję.

Oczywiście gdy samochód jest na zapłonie (uruchomiony silnik), wszystko działa jak należy. Światła normalnie się zapalają przy otwarciu drzwi czy klapy bagażnika.

Kiedyś podczas ustawiania świateł udało mi się, choć nie wiem jak zrobić że światła wewnątrz samochodu się zapalały przy otwarciu drzwi, nawet na wyłączonym silniku. Więc ta funkcjonalność jest, lecz nie wiem jak ją włączyć (ustawić). Sprawdzałem ustawienia w komputerze, lecz nie znalazłem takiej funkcji.

Model dokładny to Ford Focus Kombi 2022

Prośba o pomoc.
Cześć,
mam dokładnie ten sam model i problem co zakładający post.

Focus 22r, zarówno po otwarciu drzwi kluczykiem jak i fizycznym nie zapala się oświetlenie wewnętrzne. Gdy włącze zapłon światło się zapala.

Auto ma 3 lata ale kupiłem je w zeszłym tygodniu i od początku tak się zachowuje.

Przeczytałem ten wątek i byłem przekonany, ze problem wynika ze słabego akumulatora (kupiłem w komisie w którym chwile stało) ale po sprawdzeniu akumulatora testerem okazało się, że jest w bardzo dobrym stanie. Nie wyświetlił mi się także ani razu komunikat o słabym akumulatorze. Przy sprawdzaniu sadziłem, że to tylko formalność i odpiąłem aku na kilka minut żeby go wyciągnąć (ostatecznie tego nie zrobiłem) i po ponownym podpięciu okazało się, że wszystko działa jak należy a światła zapalają po otwarciu drzwi bez włączonego zapłonu.
Uznałem że problem rozwiązany , pomógł reset w wyniku odpięcia aku.
Ale ku mojemu zaskoczeniu kolejnego dnia okazało się, że światła znowu nie działają bez zapłonu.

Co może być przyczyną i czy jestem wstanie sobie sam z tym poradzić ? Akumulator jest w b. dobrym stanie (sprawdzony), żadne komunikaty się nie wyświetlają.

Ostatnio edytowane przez RisingSun ; 10-12-2025 o 22:40
RisingSun jest offline   Odpowiedź z Cytatem