Cytat:
|
Kolega ci już napisał co trzeba zrobić
|
Ja bym to ujął, że tak i nie napisał. Powyższa recepta, czy też schemat postępowania jest sprawdzony w przypadku Sigmy 105 KM, która ma następujące problemy: nierównomierne wolne obroty + P0300 + ew. P0420, co może być następstwem dwóch poprzedników.
@
krystianen
tu:
https://forum.fordclubpolska.org/sho...=299830&page=3 nieźle to opisał ostatnio, choć kilku detali mi dalej brakuje.
W tym temacie prowadzimy sobie rozważania tylko o P0420. Nie ma słowa o nierównomiernych obrotach i wypadaniu zapłonów, potwierdzonych P0300 lub jakimś P030x. Dodatkowo jest informacja o zasilaniu Pb + LPG i z tego powodu rozwiązanie typu zmiana softu + ew. sondy jest wg mnie nieco uproszczeniem rozwiązania problemu, które równie dobrze może się okazać skuteczne lub też nie w tym konkretnym przypadku. Przecież zasilanie LPG czasem potrafi skrócić żywot i sond i katalizatora, a wymiana wszystkiego po kolei jest nieco kosztowną zabawą jak odrzucić zamienniki katalizatorów i używki, że o sondach nie wspomnę. Kolega napisał którą sondę miał i jaka założył.
Cytat:
|
1. 3M51-9F472-BC (moja wyjęta z Focusa)
2. 3M51-9F472-CB (zakupiona nowa i teraz włożona).
|
Nie mam dostępu do ETIS, ale po dobieraniu czasem klamotów do Fordów wnioskuję, że 3M51 znaczy, że tej konstrukcji sonda występowała już w FF2 od początku produkcji, 9F472 znaczy, że to sonda przed katalizatorem. A co z końcówką oznaczenia? Ostatnią literę póki co olać, a co z przedostatnią? Z tego co zauważyłem, ta zmienia się wraz z długością przewodu pomiędzy sondą a wtyczką, a np. przy podwójnym katalizatorze i 4 sondach takie różne długości przewodów występują.
Ktoś to potwierdzi, bo kolega przecież także pytał o sondy?