Odp: Auto za 50-60 tys. - Focus MK4 1.0EB czy coś innego
Tak, w salonie dostałem ofertę za 112 900 PLN dokładnie i w tym było jednak chyba 2 lata gwarancji, a nie 4, ale można było dopłacić. Było to co prawda tydzień temu więc mogło się sprzedać w międzyczasie.
Co do tego z Gdańska, na pewno bym zweryfikował na miejscu (wysłałbym kogoś do testów, jakieś autotesto czy coś takiego zanim sam bym pojechał) i wtedy dopiąłbym już tylko formalności.
Na jutro jestem jeszcze umówiony na jazdę próbną Kią XCeed 1.6tgdi 204KM, ale 150 tysięcy przebiegu i z 2019 roku. 65 tys + PCC do zapłaty. Też dobrze doposażony (wersja XL) - android auto po kablu, fizyczne pokrętła, automatycznie zamykana klapa bagażnika, blisy, czujniki, kamera. No i trochę wyższy niż focus. Niestety, auto już trochę zużyte. Po pierwsze 150 tys. kilometrów przebiegu (a nie 40). Kierownica do wymiany bo strasznie odrapana. Sam sprzedawca podczas rozmowy ze mną stwierdził, że "no 200 km/h to ono jeszcze leci, a potem już ciężko" także pewnie mocno przepalone. Koło lusterka trochę uderzone / gniecione (z 10cm średnicy ma to puknięcie) bo rower w niego wpadł (podobno zabezpieczone, żeby nie korodowało, ale nie wiadomo). No i kupno od osoby prywatnej więc bez vatu. Focus z Gdańska po odliczeniu 50% vat wyjdzie jakieś 77k na czysto za Fokę kontra 67k za Kię.
Ewentualnie jeszcze jakieś warte zachodu z tych co wrzucałem wyżej?
PS. Zadzwoniłem do salonu z Krakowa - nadal aktualny jest tamten Focus, na którego ofertę dostałem tydzień temu. 112 900 PLN za nowy egzemplarz, taka sama wersja, takie same pakiety. Jedyna różnica to to, że niebieski, nie z jazd próbnych tylko faktycznie nowy. Gwarancja na 2 lata, z możliwością przedłużenia na kolejne 2 lata za 2200 PLN (więc chyba warto), a potem kolejne 2 lata za 7200 PLN lub gwarancja tylko po Polsce za 500 PLN rok (pod warunkiem robienia przeglądów u nich w ASO). Do tego jakieś dywaniki i "promocja na zimowe opony". Voucher na jeden przegląd z materiałami u nich w ASO. Warto?
Ostatnio edytowane przez maxxam97 ; 12-12-2025 o 16:54
|