View Single Post
Stary 13-12-2025, 16:13   #65
konos513
ford::beginner

Imię: Robert
Model: Mondeo MK4/ Focus MK3
Silnik: 2.0 tdci/1.6 Ti-VTC 105 KM
Rocznik: 2011/2016
Domyślnie Odp: błąd P0430 P0420 1.6 katalizator czy sonda, wykres sondy, rozwiązania

Cytat:
Napisał kln1920 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolega ci już napisał co trzeba zrobić. Ograć nowszym softem PCM. Jak to nie pomoże, a faktycznie problemem będzie katalizator, to wywalić diagnostykę kata z PCM i po temacie.
Czym się robi: "Ograć nowszym softem PCM"? Jak dobrze pamietam, to mam wgrany najnowszy dostępny soft do komputera mojego autka.

Ale może o czym innym mówi kolega kln1920?

Bump:
Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja bym to ujął, że tak i nie napisał. Powyższa recepta, czy też schemat postępowania jest sprawdzony w przypadku Sigmy 105 KM, która ma następujące problemy: nierównomierne wolne obroty + P0300 + ew. P0420, co może być następstwem dwóch poprzedników.
@krystianen tu: https://forum.fordclubpolska.org/sho...=299830&page=3 nieźle to opisał ostatnio, choć kilku detali mi dalej brakuje.
.................................................. .................................................. .................................................. ........e różne długości przewodów występują.
Ktoś to potwierdzi, bo kolega przecież także pytał o sondy?
W temacie z powyższej podanego linku wspomniano: "Nie trzeba robić żadnej diagnostyki, od razu wymienić jedną sondę przed katem i update softu z korektą wtrysków. tyle. niczego nie trzeba więcej sprawdzać. typowa przypadłość w MK3 w tej wersji silnikowej z tą ilością KM, związana ze złą mapą wgraną fabrycznie - korekty ustawione są na 125KM i po czasie silnik głupieje. Jednemu zdarzy się to od nowości po 150 tys, albo tak jak mi, po 60 tys od wyjechania z salonu."

Czy forscanem moge sprawdzic nr softu i ten nr będzie skorelowany z powyższym (soft korygujacy ustawione na 125KM)?

Ponadto, wymieniłem dzisiaj pierwszą sondę (3M51-9F472-CB) i włożyłem sondę (3M51-9F472-BC - identyczne oznaczenie jak ta wyjęta za pierwszym razem). Zrobiłem pomiar Forscanem wartosci na obu konfiguracjach sond przy biegu jałowym, temp silnika 79-81 st C. Wyliczyłem sobie pole powierzchni z wykresu (całkowanie po 360 sekundach) dla obu tych sond oraz dla sondy 2 za katem (3M51- 9G444-BC), której nie ruszałem.

Uzyskałem wynik taki porównując pola z sond przed katem do sondy za katem, że dla sondy 3M51-9F472-CB wychodzi mi, pole większeod pola sondy 2 (3M51- 9G444-BC) tylko o 9%, a dla sondy dzisiaj włożonej 3M51-9F472-BC różnica ta wynosi 40%.

https://photos.app.goo.gl/fJetBNv1QyyoMRU1A Wykres dla pierwszej sondy 3M51-9F472-BC i drugiej 3M51-9F472-BC

Może to oznaczenie BC i CB ma jednak znaczenie, a może kupiowane nowej sondy to loteria - kupiłem sondę orginalną za 540 zł.

Czy ktos wie, gdzie w okolicy Otwocka (mazowieckie) można "Ograć nowszym softem PCM" w focusie lub jak i czym wiarygodnie sprawdzić, czy mam mapę na 125 KM czy na 105 KM?

Ostatnio edytowane przez konos513 ; 13-12-2025 o 16:49
konos513 jest offline   Odpowiedź z Cytatem