Temat: [Fusion - Mondeo USA] Kolizja, naprawa tyłu w sedanie
View Single Post
Stary 14-12-2025, 14:41   #1
steell
ford::professional

Imię: Andrzej Marek
Model: Ford Fusion mk2 z USA /Mondeo mk5/
Silnik: 1,5 EB wersja SE, K&N 33-5000
Rocznik: 2014 model 2015
Domyślnie Kolizja, naprawa tyłu w sedanie

Niestety ale wczoraj /13tego i jak nie być przesądnym/ prawie juz pod domem w korku ktoś wjechał mi w tył fusiona 1.5 Ecoboost przedlift, przepchał mnie kawałek na hamulcu aż do samochodu przede mną i potem uciekł zostawiając resztki swojej skody. To sprawa dla Policji wiec do meritum. Na przodzie nie widać uszkodzeń ale z tyłem jest znacznie gorzej. Tylna ściana bagażnika została naruszona, widać zagięcie na zgrzewie, jak bardzo to się dopiero dowiem jutro jak zdejmę zderzak. Jednak ja trochę o czym innym, jeżeli zapadnie decyzja o naprawie to bedę potrzebował kompletnego zderzaka z tyłu /tylko OEM/ i tu mam problem bo do fusiona nie będzie prosto dobrać elementów zderzaka, zwłaszcza, że to 1.5 EB i dół zderzaka ma specyficzne wyprowadzenie wydechu nie występujące w mondeo mk5. Zastanawiam sie więc nad opcją "mondeo" z podwójnym wydechem, ale zderzak z HB ma dodatkowe punkty podparcia dla klapy i nie wiem czy nadaje sie do fusiona? Sedany w mondeo to rzadkość i przeważnie są to vignale wiec wycięcie pod listwę, to dla mnie dyskwalifikacja. Do tego potrzeba mi zderzaka z 6 PDC a na koniec kolor UG wiec będzie jazda a raczej malowanie z nieznanym efektem końcowym.