Temat: [S-MAX 2006-2015] Wymiana modułu BCMi - jaki na podmianę
View Single Post
Stary 14-12-2025, 21:40   #74
fugiel
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: S-max
Silnik: diesel
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Wymiana modułu BCMi - jaki na podmianę

Witajcie. Niestety dopadło mnie dziwne "zalanie" modułu komfortu - a mianowicie zaczęło się od tego , że zaczęło mi świecić część tylnej prawej lampy - pomimo, że wszystko wyłączone - dwa dni później s-max podczas jazdy wywalił wszystkie możliwe błędy(błąd silnika, błąd ABS, błąd układu kierowniczego) po googlowaniu wyszło, że prawdopodobnie moduł komfortu.
W związku z powyższym dobrałem się do niego i okazało się , że w jednej z zielonych wtyczek mam wodę - nie pływało , ale było na tyle by robić przebicie. Wysuszyłem i wróciło do normy , ale na 3 dni - i znów to samo - tylko w tej jednej wtyczce wilgoć. Ponieważ z powierzchownych oględzin nie widać było żadnego przecieku postanowiłem zdemontować schowek i sprawdzić skąd ewentualnie może cieknąć woda, ale niestety wszystko wokół modułu jest suche.

Jedyny wniosek jaki mi przychodzi na myśl to woda do złącza dostaje się pomiędzy drutem a jego otuliną z komory silnika.

Czy ktoś z was miał coś podobnego ? Niestety pomimo wysuszeniu woda jakby cały czas ściekała z przewodów do wtyczki .

Niestety w związku z operacjami kilkukrotnego suszenia oraz tym , że piny zaśniedziły kilka mi uleciało w związku z czym musze wymienić moduł bo aktualnie nie mam klaksonu, czasami nie działają wycieraczki.

Pytanie kolejne czy ktoś jest w stanie zaprogramować nowy moduł na linii Kraków-Oświęcim-Tychy-Bielsko?
fugiel jest offline   Odpowiedź z Cytatem