Cytat:
|
Czy ktos wie, gdzie w okolicy Otwocka (mazowieckie) można "Ograć nowszym softem PCM" w focusie lub jak i czym wiarygodnie sprawdzić, czy mam mapę na 125 KM czy na 105 KM?
|
Mayak w Warszawie to ogranie zapewne, a daleko nie masz.
Cytat:
|
Wyliczyłem sobie pole powierzchni z wykresu (całkowanie po 360 sekundach) dla obu tych sond oraz dla sondy 2 za katem (3M51- 9G444-BC), której nie ruszałem.
Uzyskałem wynik taki porównując pola z sond przed katem do sondy za katem, że dla sondy 3M51-9F472-CB wychodzi mi, pole większeod pola sondy 2 (3M51- 9G444-BC) tylko o 9%, a dla sondy dzisiaj włożonej 3M51-9F472-BC różnica ta wynosi 40%.
|
Całki, różniczki, pochodne, funkcje, jak na takie forum to oryginalne podejście, ale coś w tym jest. Gdyby nie to, że mam napięty okres chętnie odświeżyłbym matematykę, bo wg mnie trafiłeś w sedno z tym obliczaniem pola powierzchni pomiędzy wykresem napięcia czyli funkcją o osią X. Mam tylko na razie przypuszczenie, że pole sondy 2 (9G444) powinno być większe od pola sondy 1 (9F472) przy sprawnym katalizatorze. Obroty silnika i obciążenie także są istotne. Sterownik PCM stara się utrzymać mieszankę stechiometryczną używając do tego sondy 1, dwustanowej w efekcie czego mamy ładną falkę, jako wykres napięcia. Gdyby nie katalizator, to napięcie generowane na sondzie 2 było by zbliżone do sondy 1, ale katalizator wykorzystuje tlen resztkowy zawarty w spalinach i sonda 2 powinna wskazywać mniejszą ilość tlenu, znaczy generować wyższe i stabilniejsze napięcie, przez co pole powierzchni dla sondy 2 będzie większe od pola powierzchni sondy 1. Jak już wspomniałem wcześniej zmiana obciążenia i obrotów powodują dość dynamiczne zmiany wykresów napięcia sond, więc nie można się opierać na jednym, czy dwóch pomiarach jednych warunkach.
Dla sterownika silnika nie powinno być problemem okresowe całkowanie do obliczenia pól powierzchni dla obu sond w tym samym czasie i ich porównywanie i dalej, po np. po kilkudziesięciu lub kilkuset porównaniach z wynikiem negatywnym wyrzucenie P0420. Przecież na ten DTC niektórzy czekają i z 500 km, choć zdarza się częściej. Zwróć uwagę na wykres sondy 2, który wrzuciłeś. Szkoda, że tematu oznaczeń sond nikt nie podjął. Zobaczymy co będzie z całkowaniem.