Odp: Aktywna żaluzja chłodnicy
Cześć
Dotyczy Focus mk4 1,5 ecoboost. Miałem padmniety silniczek aktywnej chłodnicy. Wymieniłem go na nowy i w Focus mk3 zasada była taka że otwierała sie ta zaluzja po zgaszeniu silnika za kazdym razem.
Czy w focus mk4 jest inna zasada? Po wymianie zeszły błedy i gdy odpalam silnik zaluzja sie testuje czyli na chwile otwiera i zamyka jak właczam klime żaluzja sie otwiera, nie wiem co sie dzieje w czesie jazdy. Ale na pewno po zgaszeniu silnika żaluzja sie nie otwiera. Czy nie powinna chłodzić silnika po zgaszeniu? Możliwe, że ma odwrotne działanie?
Czy ktoż może sieprawdzic u siebie jak to działa?
Bump: Update. Podszedłem na parkingu i znalazłem podobny egemplarz. I zaluzja była otwarta.
Na wyłaczonym silniku srubokretem otworzyłem żaluzje silniczek "jest bez napieciwe luźny". Po odpaleniu zaluzja zrobiłem test i teraz pracuje prawidłowo czyli otwiera sie przy zgaszonym samochodzie.
Dobrze, że jest chłodno teraz na zewnatrz bo mogłem ugotowac silnik przez swoja głupote a rozwiazanie forda jest dziwne. Gdy taka żaluzja sie zablokuje i odwórci sie zasda działania w lato w upał?
Zastanawiam sie czy tego nie wyłaczyć ktoś to czwiczył? Ona bardzo dużo daje pod wzgledem spalania?
|