Odp: Zimne powietrze dmuchające na przednią szybę po nagrzaniu kabiny samochodu
Witam ponownie,
Po kilku dniach testów okazuje się że chyba rozwiązałem problem. W zasadzie nawet dwa tutaj opisywane.
Oprócz problemu z zimny nawiewem po ok godzinie jazdy czyt. wyżej, miałem również problem że auto po uruchomieniu zanim złapało żądaną temperaturę nagrzewało kabinę do tego stopnia że zimą otwierałem okna, po prostu nie do wstrzymania, po jakimś czasie temperatura się normowała a po godzinie nawiew na szyby przestawiał się na lodowaty, a na korpus i nogi ciepłe.
ChatGpt podpowiedziałm mi że wszystko wskazuje na silnik klapy nawiewu, który po rozgrzaniu się, zaczynał się blokować i źle ustawiać klapy. Podczas wymiany silnika, okazało się że czujnik temperatury wewnętrznej, który znajduje się przy prawym kolanie, był zakurzony, i wiatrak który miał za zadanie cyrkulację powietrza, nie kręcił się. Wyczyściłem go i znowu zaczął się kręcić.
Od tej pory auto płynnie nagrzewa kabinę w każdym trybie, oraz nie świruje z zimnym nawiewem na szybę. Wg mnie, wymiana silnika nie była konieczna, a winowajcą był, czujnik który przez brak obiegu powietrza, odczytywał temperaturę z dużym opóźnieniem.
Mam nadzieję że komuś się przyda ta informacja.
Pozdro dla wszystkich .
|