Temat: [Grand C-MAX 2015- ] Podłączenie dodatkowych świateł drogowych
View Single Post
Stary 26-12-2025, 12:20   #5
Jacek_ck
ford::beginner

Imię: Jacek
Model: Grand C-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Podłączenie dodatkowych świateł drogowych

Cytat:
Napisał romano11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1)(...)
Tam sobie możesz poszukać szczegółowych wytycznych w załączniku nr 6.
Dziekuję, znam rozporządzenie i warunki montażu i dlatego dziwię się, że gość wyżej obraża mnie gdy piszę o światłach drogowych w rozumieniu "długich". Ale może ja coś źle rozumiem, więc popraw mnie, jeśli się mylę w zakresie nazewnictwa świateł "długich".

Odnośnie montażu:
Instalacja będzie zrobiona osobna z zasilaniem bezpośrednio z akumulatora (lub wejścia puszki bezpieczników/przekaźników), z osobnym bezpiecznikiem i dodatkowym włącznikiem w kabinie, z możliwością uruchomienia tylko razem ze światłami drogowymi (przekaźnik). Montowane oświetlenie dodatkowe zgodne z homologacją ECE 112 dla świateł drogowych.

Zapytałem o kolor kabla we wtyczce reflektora, bo w aucie mam xenony z pojedynczą wtyczką chyba 8pin dla całego zespołu lampy, a nie mogę znaleźć schematu więc nie wiem, czy sterowanie "długimi" jest plusem czy minusem, ani po którym kablu. Gdyby to były zwykłe światła z wtyczką 3pin to nie miałbym problemu. Mogę to oczywiście sprawdzić miernikiem, ale pomyślałem, że wpierw zapytam, bo może ktoś z Was kojarzy, co oszczędziłoby mi żmudnych poszukiwań i testów.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez Jacek_ck ; 26-12-2025 o 12:25
Jacek_ck jest offline   Odpowiedź z Cytatem