View Single Post
Stary 26-12-2025, 21:43   #52
Salucik
ford::amateur

Imię: Szymon
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 Ecoblue
Rocznik: 2020
Domyślnie Zasięg auta bez pokrycia

Cześć,
Trafiłem na to forum ze względu, że nie mogę nigdzie znaleźć rozwiązania mojego problemu z Focusem MK4. Temat przewija się w wielu miejscach, jednak nigdzie nie widzę rozwiązania.

Kupiłem Focusa MK4, 1.5 Ecoblue, 2020 rok 120KM,
kupując auto miało zasięg kilku kilometrów i rezerwę. Po zakupie zatankowałem do pełna i ku mojemu zdziwieniu, wskazówka fizyczna pokazuje max, jednak zasięg pokazywał w granicach 150km.

Pomyślałem sobie, że pewnie stał na placu, odpalany co jakiś czas i stąd ten problem.

Ale jeżdżąc nim, przy 3/4 baku zapaliła mi się rezerwa i zasięg 80km. Zacząłem patrzeć na spalanie auta. Chwilowe - OK, średnie 5.0 - OK. Wyjechałem prawie do 1/4 zbiornika i znowu zatankowany na full. Tym razem zasięg ok 300 km. i dalej sytuacja ta sama. Minęło już kilka tankowań i się to nie zmienia.

Do tego zasięg spada mocno nieproporcjonalnie - potrafi spaść o 1 km przy zrobionych 20km.

Odłączyłem akumulator i podłączyłem ponownie - nie pomogło. Poprosiłem znajomego mechanika z forscanem o reset IPC (wyczytałem na jakiejś grupie na fb)- nie pomogło.

Kończą się pomysły - nie żeby to wpływało na jazdę, no ale jest irytujące.
Zauważyłem, że temat się pojawia, lecz nikt nie dzieli się rozwiązaniem. Widzę, że mam jakąś aktualizację SYNC, lecz domyślam się, że to może wpływu nie mieć.

Po podłączeniu forscanem pokazuje poprawną ilość paliwa w baku.

Liczę, że uda mi się uzyskać podpowiedzi na rozwiązanie tego problemu.
Salucik jest offline   Odpowiedź z Cytatem