View Single Post
Stary 27-12-2025, 18:17   #1
Gryf87
ford::amateur

Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 tdci biturbo
Rocznik: 2017
Domyślnie Wyciek płynu chłodniczego w okolicach skrzyni biegów

Witam Wszystkich

Mam dziwną przypadłość z uciekającym płynem chłodniczym. Parę dni temu zajrzałem pod maskę i zauważyłem brak płynu chłodniczego w zbiorniczku. Zajrzałem tam ponieważ przestało lecieć ciepłe powietrze z nagrzewnicy. Żadnego wycieku nie mogłem zlokalizować. Dolałem 3,5 litra płynu do stanu. Przejechałem trasę około 15 kilometrów, duże obciążenie silnika, płyn trzymał stan. Auto przestało noc, pojechałem na kolejny test, jakieś 8 km po mieście, ubyło około 500ml. Odstawiłem auto znów na noc, tym razem była plama pod autem, ale płynu ubyło również około 500 ml. Wczoraj zacząłem nim jeździć normalnie po mieście, po całym dniu dolałem 1L płynu i zauważyłem płyn chłodniczy który wyciekł na skrzynię biegów. Dodatkowo nie tworzyło się ciśnienie w układzie, przy odkręcaniu korka od zbiorniczka wyrównawczego nic się nie działo, żadnego syczenia. Dziś pojechałem na warsztat, wymontowałem termostat, ponieważ byłem pewien że jest pęknięty.
Okazuje się że po dokładnych oględzinach termostatu wygląda on na szczelny. Nie ma nigdzie żadnych oznak wyciekającego płynu, oprócz tego który stoi w wyżłobieniach skrzyni biegów.
Węże są szczelne.

Macie jakiś pomysł na to, czy wymieniać termostat?
Gryf87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem