View Single Post
Stary 27-12-2025, 22:08   #26
slawomirro
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007
Unhappy nie odpala na mrozie, dymi ponad miarę

1.6 100KM benzyna
Zauważyłem ostatnio, że nieco za bardzo dymi na biało-szaro podczas przyśpieszania gdy auto jest nierozgrzane. Normalnie bym powiedział, że to para wodna w wydechu, bo u wszystkich widać podobny efekt gdy jest zimno i mokro. Ale patrząc w lusterku wstecznym mam wrażenie, że tego dymu jest za dużo niż być powinno.

Równocześnie Fiesta zaskoczyła mnie kilka dni temu nie możnością uruchomienia silnika podczas mrozów -8 stopni.

Normalnie gdy mrozów nie ma auto uruchamia się "na dotyk". Tymczasem podczas mrozów, gdy silnik jest zimny auto odpalało od razu i po 1-2s pracy samo gasło. Dopiero odpalenie i energiczne dodatnie gazu by wkręcić silnik na spore obroty i pedałem gazu utrzymując je ponad 2 tysiące, powodowało że silnik uruchamiał się i nie gasł.
Równocześnie przy tym wkręcaniu na obroty by silnik nie zgasł, słyszałem głośne puff i widziałem bardzo porządny obłok biało-szarej chmury idącej z wydechu. (tak jakby ktoś zatkał wydech i ten siłą odrzutu się odetkał)

Aku ma 4 lata i jest naładowany bo sprawdzałem, świece i przewody wysokiego napięcia 12 tys km przebiegu mają, wydech wymieniałem w całości w zeszłym roku.

Auto trzyma obroty biegu jałowego, dobrze przyśpiesza, pracuje równo, oleju nie ubywa, płynu chłodniczego też nie ubywa. Za to o ponad 1,5 litra pali więcej paliwa.

Teraz gdy mrozy ustąpiły, auto znów uruchamia się bezproblemowo po nocy na parkingu, ale dymi nadal.
slawomirro jest offline   Odpowiedź z Cytatem