Witam
Mam wrażenie, że niektórzy są ciągle w samochodach "analogowych"
Dawniej - faktycznie - wystarczyła bateria + 2 kabelki + żarówka => i świeciło
Dzisiaj wszystkim steruje elektronika
Nie zgłębiałem tematu, bo nie miałem takiej potrzeby => sugeruję poszukać wątku o wymianie lampek oświetlenia wnętrza w Focusie mk3 => zależnie od tego czy mamy lampki "żarówkowe" czy ledowe to mamy inne sterowanie
2) W Focusie mk4 były 2 rodzaje lampek
a) żarówkowe
https://www.fordservicecontent.com/F...&buildtype=web
- osobny wyłącznik dla przedniej lampki
- osobny wyłącznik dla tylnej lampki
b) ledowe z funkcją tzw. "lampek do czytania"
https://www.fordservicecontent.com/F...&buildtype=web
- albo jeden wyłącznik włącza wszystkie 4
- albo naciskając klosz włączamy pojedynczą lampkę
W głównej lampce nad kierowcą (chyba) jest elektronika, która komunikuję się z autem
i mamy różne opcję włączenia lampek
Jak dla mnie do sprawdzenia
a) główna lampka - podłączyć na próbę inną czy elektronika lampki się nie "wygłupia"
b) skrzynka bezpieczników jest pod nogami pasażera - do sprawdzenia czy nie ma tam wilgoci
U mnie leży przednia lampka ledowa - mogę użyczyć do sprawdzenia (w Krakowie)
3) Lampki
a) Focus mk3 - tam był przycisk OFF
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
b) Focus mk4
- przednia lampka żarówkowa
- tylna lampka żarówkowa
- przednia lampka ledowa
- tylna lampka ledowa (włączana naciskaniem klosza)
pozdrawiam
Arturek