View Single Post
Stary 04-01-2026, 18:37   #18
konos513
ford::beginner

Imię: Robert
Model: Mondeo MK4/ Focus MK3
Silnik: 2.0 tdci/1.6 Ti-VTC 105 KM
Rocznik: 2011/2016
Domyślnie Odp: MK3 2.0 tdci nie odpala nawet na samostarcie lub plaku pomocy

Cytat:
Napisał mirwol Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wracając trochę, to dlaczego nie odpalał na samostarcie?
Dołaczę się do tematu i powyższego pytania.

Wczoraj dojechałem (Mondeo MK4 lift 163KM 2011 pompa Delphy) na narty (1300 km bez żadnych przygód) i dzisiaj rano przy temp. -10 stop. auto nie odpaliło. Krećiłem średnio nie dłużej niz 10 sek. Psikałem plakiem i nic, w końcu właczył się awaryjne i rozrusznik zaczął wolnie kręcić - akumulatro się rozładował lekko.

Wstawiłem auto go garażu i teraz w temp. 4 st. Kolejna próba - aku naładowany - forscan nie wskazuje żadnych błedów. A na listwie wstryskowej Forscan pokazuje srednia wartości 380 000 kPa podczas kręcenia rozrusznikiem.
Polusłowałem wtryski i trochę powietrza poszło.

Czy ktos wie, po jakim czasie kręcenia rozrusznikiem bez odpalenia silnika komp silnika blokuje zawór na pompie wtryskowej?

Podejrzewam, że mogło coś w filtrze paliwa przyłapać/zamarznąc w nocy i rano podczas próby rozruchu ukłąd się zapowietrzył.

Podłaczyłm na powrocie butelke i podczas kilku kręceń rozrusznikiem nazbierało się ok 70-100 ml paliwa.

Macie może jakieś sugestię. Rozrzad był wymieniany 2 tygodnie temu i zrobiłem od tamtej pory ponad 3 k km.

Alumulator stał na prostowniku kolejne 4h i zaraz idę do autka i będe robił próbe rozruchu z plakiem i luzowaniem nakrętek na listwie.

Z góry sedecznie dziękuję za sugestię, poniewaz holowanie auta i rodzinkio 1300 km będzie problematyczne logistycznie i finansowo.
konos513 jest offline   Odpowiedź z Cytatem