Temat: [Focus 2008-2011] Po wymianie oleju silnik nie odpalił
View Single Post
Stary 05-01-2026, 17:19   #1
Michał Zak
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Focus
Silnik: 1580 TDCi
Rocznik: 2010
Domyślnie Po wymianie oleju silnik nie odpalił

Witam, mam problem z moim focusem i poszukuję rozwiązania :-) Focus 1,6 TDCI, 90 KM, 2010 rok. Wszystko działało jak należy, odpalał "na widok kluczyka", do dzisiaj, kiedy postanowiłem wymienić olej w silniku i wszystkie filtry. Olej i filtr oleju wymieniłem zgodnie ze sztuką ( tak mi się zdaje), filtr powietrza też i po całej operacji chciałem auto odpalić. I tutaj ZONK, po przekręceniu kluczyka pojawiły się komunikaty: 1. Transmission storing, 2. Motor storing. Nie kręci rozrusznik, słychać tylko przekaźniki i tyle. Sprawdziłem wszystkie wtyczki od komputera idąc, aż po skrzynkę bezpieczników. Wtyczki od czujników, przepływki, etc. Nic nie pomaga. Nie wiem co mogłem zepsuć przy wymianie oleju i filtrów, nie jestem mechanikiem, ale robiłem to już kilkukrotnie i było ok. Bardzo proszę pomóżcie w tym problemie, nie mam już pomysłu co sprawdzić. Oczywiście w obwodzie jest wezwanie mechanika z kompem lub czymś takim, ale może to jakaś "pierdoła" i dam radę. tylko nie wiem co to może być. Może ktoś wie i pomoże ? Z góry dziękuje.
Michał Zak jest offline   Odpowiedź z Cytatem