Co prawda nie światła, ale zasilanie zapalniczki miałem stale, co nie było pożądane. Wystarczyło przepiąć jej zasilanie w skrzynce bezpieczników z obwodu zasilanego po zapłonie - wykorzystałem obwód zasilający tylną szybę.
Tu trzeba by postąpić odwrotnie: podać stałe zasilanie na bezpieczniki świateł pozycyjnych. BCM działa cały czas, niezależnie od włączonego lub nie zapłonu. Więc włączenie zapłonu powoduje jedynie podanie napięcia na obwody świateł pozycyjnych - tak to widzę, ale gwarancji żadnej nie daję i nie biorę odpowiedzialności za ew. szkody
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Najlepiej było by mieć schematy instalacji i prześledzić, co, skąd, dokąd, którędy i jak...
Jeśli jednak można to zakodować, to nie było tematu. Ale...
ZTCP to w moim skuterze (V4 1300ccm
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) też tak mam, czyli pozycyjne są dopiero po zapłonie i diagnosta się nie czepia, bo... nie ma podstaw
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jest różniczka w wymaganiach dotyczących świateł pozycyjnych i postojowych. Dla tych pierwszych nie znalazłem wymagań w kolumnie 14 załącznika nr 6 do rozporządzenia (strona 70) - poczytać, doszkolić się i zmienić SKP/OSKP albo użerać się z diagnostą "ja wiem lepiej"
A jak wynika z zapisów w/w rozporządzenia: dział III, rozdział 3, par. 12.3.4 (strona 29) - światła postojowe są dopuszczalne, ale nieobowiązkowe.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]